Két magyar az Asso Európa Kupa élmezőnyében

Két magyar egység is dobogós helyen fejezte be az idei Asso Európa Kupát, a Petrányi Zoltán által vezetett PeecAsso a második, míg Vadnai Tamás csapata a TomAssóval a harmadik helyen végzett.

A Chiemsee-n nyolc nemzet 20 hajója állt rajthoz az Asso Európa Kupa versenyen, a magyarokat három csapat képviselte: a Fiji, a Peecasso és a Tomasso. A legnevesebb nevező a kanadai Terry McLaughlin volt, aki ezüstérmes volt a barcelonai olimpián, és az Amerika Kupán a kanadai hajót kormányozta – számolt be róla a hunsail.hu.

A verseny három futammal, 8-10 csomós szélben kezdődött. A hazaiak helyi menője, Leopold Fricke szépen behúzta mindhárom futamot igen komoly előnnyel. Egyedül a Peecasso tudta vele tartani a lépést, akik a második futamtól éreztek rá a széljárásra. Pénteken 5 csomóban indították a negyedik futamot, amit a Tomasso csapata vezetett, de a hátszélben rossz oldalt választottak, és a kifejezetten csíkos szélben visszaestek. Az egykörösre rövidített futamot végül a német Sasso nyerte. Az ötödik futam is gyenge szeles lett, és ismét a Fricke kormányozta csapat nyert nagy előnnyel.

Szombatra komolyabb szelet és sok csapadékot igért a meteorológia, egyik se maradt el. A Tomasso csapata szépen teljesített a 20 csomós szélben. A hatodik futamot végig vezették, de a célvonal előtt egy fordulóban felborultak, így másodiknak futottak be. A hetedik futamban még erősödött a szél, a végére elérte a 25 csomót is. Ezt a futamot a Tomasso csapata nyerte, és a Peecasso jött be másodiknak. A futam legvégén a Fricke vezette Spasso Per Sei árboca eltörött, és kivontatták őket a partra, ezzel a Peecasso győzelmi esélyei jelentősen megnőttek. A nyolcadik futamra egy bő órát vártak a kellemetlen zivataros időben. A futamot a Peecasso nyerte a jó hátszeles taktikájuknak köszönhetően. A kilencedik futamra megjelent a GER74 rajtszám (a Spasso Per Sei), de egy másik hajóra húzták fel a vitorlájukat, szóval Fricke csapata újra rajthoz állt. A Peecasso csak akkor tudta volna őket legyőzni, ha 2 pont különbséggel futnak be, ez nem sikerült. Bár a futamot hozta a Peecasso, korai rajtért kizárták őket, ezzel Fricke nyerte a futamot és a versenyt is.

A végeredményre még egy óvás miatt várni kellett. A Tomasso óvta a Sasso csapatot kormányos csere miatt. Bár a cserét bejelentették és a rendezőség jóváhagyta, a hirdető táblára nem rakták ki. A kormányos csere nem lehetséges a szabálykönyv szerint, így a zsüri salamoni döntéssel nem zárta ki őket a szombati futamokból, hanem büntető pontokat kaptak. A versenyt a német Leopold Fricke vezette csapat nyerte, második lett a Peecasso, harmadik a Tomasso. A Fiji csapat az erős szélben, technikai gondokkal küzdve visszaesett az 5. helyről a 12.-re.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.