Két év múlva új kompok járnak

A balatoni turizmus újabb mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy a Magyar Állam 6,6 milliárd forinttal megemeli a Balatoni Hajózási Zrt. törzstőkéjét. A cél, hogy a hajózás modernebb, kényelmesebb és biztonságosabb legyen. 2021 nyarára egy új zászlóshajó és új kompok is érkeznek a Balatonra.

Többségi tulajdonossá vált a Magyar Állam a Balatoni Hajózási Zrt-ben. A társaság keddi közgyűlésén a tulajdonosok, így a 21 tóparti önkormányzat, egyhangúan járultak hozzá ahhoz, hogy a Magyar Állam 6,6 milliárd forintos tőkeemelést hajtson végre a cégben – erről számolt be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezetője. A közgyűlési döntés értelmében az állami tulajdonhányad 35-ről 75 százalék plusz egy szavazatra emelkedik a társaságban – adta hírül a likebalaton.hu.

Guller Zoltán, a cégben az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a közgyűlést követően azt mondta: a turisztikai célokat és az utaskényelmet egyszerre helyezik előtérbe, ezért a cél, hogy rugalmasabb és gyorsabb legyen a hajózás.

– Teljesen megújul a balatoni hajóflotta, négy új kompot tervezünk vásárolni a Szántód- Tihany távra. Reményeink szerint 2021 nyarára megérkezik az első nagy, akadálymentes, kerékpárszállításra is alkalmas személyszállító hajó, az új zászlóshajó, illetve az első néhány komp – sorolta az MTÜ vezetője. Hozzátette: megújulnak a kikötők, a révállomások, a kiszolgáló infrastruktúra, javítják a hajójáratok útvonalát és menterendjét és dinamikus árazás bevezetését is tervezik. – Ezzel a balatoni hajózás új lendületet vesz – jelentette ki Guller Zoltán.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója (jobbra) jelentette be az állami tőkeemelést (Fotó: sonline.hu)

Kollár József, a Bahart vezérigazgatója arról beszélt, hogy Balatoni Hajózási Zrt. egy olyan vállalat, aminek az elmúlt években elvégezték a strukturális átalakítását, de az eszközpark és a műszaki háttér elavult. – Történelmi pillanat ez. Ilyen mértékű forrásokhoz ez a vállalat évtizedek óta nem jutott. A mi felelősségünk az, hogy ezen elvek mentén úgy újítsuk meg a társaságot, hogy alkalmas legyen egy modern turisztikai szolgáltatói szerepre – hangsúlyozta a cégvezető.

Számítások szerint a mostani, 6 milliárd forintot jóval meghaladó tőkeinjekció a Tihany-Szántód között közlekedő kompok cseréjére illetve a kikötők színvonalának emelésére lesz elegendő, de kész tervek vannak arra, hogy miként fog 2030-ig megújulni a balatoni hajóflotta. Guller Zoltán azt mondta: a kormány minden szükséges forrást biztosítani fog ahhoz, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. európai színvonalú hajózási társasággá tudjon válni a következő 10 éven belül.

– Ma azt látjuk, hogy hihetetlenül nő a turizmus és ezzel párhuzamosan a hajózással kapcsolatos elvárások is emelkednek az országban – fejtette ki a Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki a balatoni turizmus teljesítménye kapcsán azt is elmondta, hogy a várakozások szerint 2019 még a növekedés éve, árbevételben 10-15 százalék feletti bővülés várható.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.