Kékszalag: áprilisban dönthetnek a halasztásról

Április közepén hozhat döntést a Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalag elhalasztásáról. Az évadnyitót biztosan nem tartják meg. A járvány még jobban összekovácsolhatja a hazai vitorlázókat, a lemondott olimpia viszont nehéz helyzetbe hozta az olimpikonjainkat. Holczhauser András főtitkár a vitorlazzitthonnak adott interjújában a kialakult helyzetet elemezte.

„Jelen pillanatban nem tudom azt mondani, hogy lesz vagy nem lesz, esetleg elhalasztjuk. Szerintem egy hónapot kell a döntésig várnunk, ami az elhalasztást illeti” – mondta a Kékszalaggal kapcsolatban Holchauser András a vitorlazzitthon.hu-nak. Az MVSZ főtitkára szerint a verseny szervezése ütemesen halad, de tíz hét intenzív időszak kell ahhoz előtt, hogy minden összeálljon. Az Évadnyitó verseny a jelenlegi körülmények között nem lesz megtartható.

„Tekintettel a kialakult veszélyhelyzetre, most már mindenki számára egyértelmű, hogy a vitorlás évad kezdetét el kellett halasztanunk. Az, hogy elmaradnak versenyek feltétlenül érinti a Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerét is. Emiatt a március 19-i elnökségi ülés létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata a versenyrendszer áttekintése és a versenyek elhalasztása okán kialakult helyzet felvázolása, javaslatok megfogalmazása” – mondta el a főtitkár.

Holczhauser András szerint mindannyiunk számára fontos, hogy a vitorlás közösségben figyeljük azokat a döntéseket, amelyeket az Operatív Törzs, valamint a döntéshozók meghoznak és ezeket messzemenőkig betartsuk. Felhívták a tagszervezetek figyelmét, hogy az edzésmunkát korlátozzák. Minden kikötő, minden klub hozza a saját szabályozásait. „Azt szeretném kérni a sporttársaktól, hogy ezekre messzemenőkig legyenek tekintettel” – fogalmazott.

„Egy mayday helyzet van jelen pillanatban, amikor egymásért is felelősök a hajósok. Sportágunk alapja, hogy ha valaki bajban van azon segíteni kell. Ezek az írott, íratlan szabályaink is. Szerintem az első sokk után mindenki szervezetten oldja meg a saját feladatait” – mondta.

A Szövetség nem szeretne túl korlátozó lenni: ajánlásokat fogalmazott meg eddig, és ezeket fogja a következőkben is. Mindenki saját hatáskörében felelősen tud dönteni, de természetesen a sportágért és egymásért fognak dolgozni.

A vitorlásszezonra feltétlenül hatással van a járvány, hiszen nem tud elindulni a versenyévad. „A szabadidősport tekintetében is amíg ezek a rendelkezések fennállnak mindenkit óva intenék, hogy nagyobb csoportban hajózzon. Rendezvényt tartani nem lehet és ezt a vízirendőrség ellenőrzi is. Én arra kérnék mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. Ennek a járványnak az egyik pozitívuma lehet, hogy még jobban összetartó vitorlás társadalmat kovácsoljunk ebben a nehéz helyzetben. Emellett a saját egyéni felelősségünkre is komolyan felhívja a figyelmet” – forgalmazott a főtitkár.

Az olimpia elhalasztása nehéz helyzetbe hozta az élsportolókat. A felkészülések jól zajlottak. „Megvizsgáljuk azt, hogy miként tudjuk támogatni őket és természetesen miként lehet a legtöbbet kihozni a ’21-es játékokból. A sportolókkal folyamatos kapcsolatban vagyunk napi szinten.”

A teljes interjú itt olvasható!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.