Június elsején indulhatnak a versenyek!

Júniustól visszatérhet a vitorlás élet a hazai vizekre: keddi ülésén a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége döntött arról, hogy június elsejétől újraindul a versenyrendszer. A Kékszalagot viszont biztosan nem rendezik meg az eredeti időpontban.

A tókerülő verseny új időpontjáról a szakbizottságokkal, Balatonfüred várossal, a szponzorokkal és a médiapartnerekkel egyeztetve legkésőbb május 29-ig hoz döntést a szövetség elnöksége.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) keddi elnökségi ülésén tárgyalta az egészségügyi veszélyhelyzet május 4-i enyhítésének a versenyszezonra gyakorolt hatásait. A szakbizottságok javaslatára az elnökség elfogadta, hogy a versenyrendszer újraindítását a biztonsági kockázatok minimalizálása érdekében fokozatosság elvét követve történjen meg. Ennek értelmében az MVSz versenyrendszerében verseny 2020. május 31-ig továbbra sem szervezhető. A vitorlázóknak a versenyek megrendezésére 2020. június 1-től adnak lehetőséget a versenyrendszerben.

Az utánpótlás-neveléssel foglalkozó tagszervezeteknek azt javasolják, hogy fokozatosan indítsák el ifjúsági programjaikat a megfelelő biztonsági intézkedések betartása mellett az MVSZ erre vonatkozó ajánlásainak figyelembevételével. A továbbra is fennálló egészségügyi kockázatok miatt az 52. Kékszalag Nagydíjat az eredeti – 2020. július 2-4. – időpontról elhalasztják. A Kékszalag új időpontjáról a szakbizottságok, Balatonfüred város, a szponzorok és médiapartnerek előzetes véleményének figyelembevételével 2020. május 29- ig hoznak döntést.

A Hajóosztály alapítási-aktivitási szabályzatot egyedi rendelkezéssel úgy módosítják, hogy minden hajóosztály, amelyik 2018. és/vagy 2019. évben aktív hajóosztályként került regisztrálásra az MVSZ Versenyrendelkezéseiben, a 2020. évi aktivitás igazolása nélkül kérheti aktív hajóosztály státuszát 2021. évre. A 2018. és/vagy 2019. évben inaktív hajóosztályok az érvényben levő szabályzatban lefektetett feltételek figyelembevételével kérelmezhetik az aktív hajóosztálystátuszt 2021. évben. A versenyzéshez az MVSZ Titkársága egy igazolási formanyomtatványt készít a tagszervezetei részére, amelyek segítségével a budapesti lakcímmel rendelkező sportolók részére a szervező által igazolható, hogy versenyen vagy szervezett edzésen való részvétel miatt hagyják el otthonukat. Az igazolás csak versenyengedéllyel rendelkező sportolók számára adható, és az MVSZ Titkárságára hetente nyilatkoznia szükséges a tagszervezeteknek, hogy kik számára állítottak ki igazolást. A szövetség sportorvosi vizsgálatokat is szervez a tagság részére, amelyről külön tájékoztatást küld majd az érintetteknek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a versenyrendezéshez előírt 30 napos engedélykérelem határideje nem változott, júniustól – az MVSZ ajánlását is figyelembe véve – úgy adják ki az engedélyeket, ahogyan a jogszabályok rendelkeznek. A szövetség a sportolók és sportszakemberek egészségmegőrzése érdekében több ajánlást is kidolgozott a versenyszezon beindításával kapcsolatosan, szem előtt tartva, hogy a veszélyhelyzetet csak könnyítette a kormányzat, nem pedig teljesen feloldotta. Ezeknek megfelelően a versenyek rendezése a szűken vett versenyzésre korlátozódna, azaz „fapados” regattákat lehet majd rendezni. Ezeken továbbra sincs lehetőség csoportosulásra, így nem lehet tartani helyszíni nevezést, kormányosi értekezletet, fogadást, szponzortalálkozót és díjkiosztó ünnepséget sem. Egyelőre ugyancsak mellőzni kell a nézőhajókat, valamint a cateringet. A rendező és mentőhajók kötelező felszerelését ki kell egészíteni maszkkal, gumikesztyűvel és szemüveggel, amelyek használat utáni elkülönített megsemmisítéséről, valamint a mentő és rendezőhajókat és a hajón található eszközöket naponta, minden használat előtt fertőtlenítéséről is gondoskodni kell.

A több hónapos leállásra való tekintettel az MVSz a koronavírus akcióterve keretében egy sor könnyítéssel is él a versenyt rendező tagszervezetek felé, így egyebek mellett a ranglistaversenyek és a bajnokságok rendezéshez bérelt versenyrendezési eszközök díjait 100, a motorosok bérleti díjait pedig 50 százalékkal csökkenti. A versenyek meghirdetését, a versenyzőkkel való kommunikációt, a nevezést online felületen célszerű végezni. Az MVSz Versenynaptárában szereplő versenyei számára a saját honlapján publikálási lehetőséget biztosít. A versenyek, és azok alapinformációi megjelennek a hunsail.hu versenynaptárában (amely itt érhető el). Segít a szövetség a kommunikációban is, így „Klub Hírek” néven külön rovatot hozott létre a www.hunsail.hu honlapon, ahol a tagszervezetek híreiket saját maguk tehetik közzé, valamint a vitorlástáborok hirdetéseit az MVSZ honlapján és a www.vitorlazzitthon.hu oldalon publikálja.

forrás: www.hunsail.hu

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.