Hajóbemutató: Hanse 418 – Kettős tükörben

Rendhagyó módon, egy abszolút kezdő és egy profi vitorlázó társaságában tettük próbára a Hanse felső-középkategóriás modelljét, a 418-ast.

Minden egyes hajóbemutató esetében hosszas fejtörést okoz stábunknak, hogy megpróbáljunk a kezdő hajósok fejével gondolkodni egy-egy új modell esetében. Ezúttal nem találgattunk: vittünk magunkkal egy „nullkilométeres” potenciális hajóvásárlót – és, hogy teljes legyen a kép, egy igazi profi versenyzőt is. Íme, milyen a Hanse 418-as kettős tükörben!

A lehajtható fürdőplatform nem csak arra jó, hogy élvezzük a vizet, hanem arra is, hogy kényelmesen feljussunk és felpakoljunk a hajóra – ez rögtön az érkezéskor kiderült. Nem kell korlátok között, fél lábbal a parton állva bénázni, a mólóval szinte azonos magasságba hajtható platform praktikus és széles hídként funkcionál.

A kokpit simán elnyel négy embert táskástul, mindenestül, nem kell egymást kerülgetni és nem zavarják a kormányost azok, akik csak sétahajóznak a fedélzeten. Büki Gábor, a HUN3 Bogi katamarán kormányosa áttekinti, hogy teszthajónk melyik kötele melyik, közben érdeklődőnk, Bencsik Imre a kezdőkre jellemző módon egyből a kabinban néz körül. „Ez a hajó sokkal nagyobb a valóságban, mint amilyennek a képek alapján tűnt. Pedig ez általában fordítva szokott lenni” – összegzi első benyomásait.

Gábor és Alibán András segítségével már el is kötött, és már úton is vagyunk kifelé. „Pedig egy kicsit még ki is fogott rajtam a teljes mértékben burkolt kötélzet, beletelt pár percbe, mire azonosítottam, hogy melyik kötél melyik” – magyarázta a versenyző – nem mintha az alig öt perces kifutási idő magyarázatra szorulna. És bár lehet, hogy a teljesen fedett kötélvezetés elsőre nehezebben tekinthető át, mint a hagyományos, de a megoldás nagy előnye, hogy vendégeink nem botlanak meg bennük – ráadásul az időjárás viszontagságainak is kevésbé vannak kitéve. A megoldás el is nyeri a tapasztalatlan érdeklődő tetszését. „Családbarát” – összegzi.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin december 8-án megjelenő Hajó Extra különszámában olvasható. Keresse a nagyobb újságárusoknál vagy rendelje meg itt!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.