Budapest Boat Show: „Nem veszteség, új lehetőség”

Nem veszteség, hanem éppen új lehetőségek nyitánya az, hogy néhány nagyobb hazai hajóforgalmazó kihagyja a jövő évi Budapest Boat Show-t – vélik a rendezők. Ezúttal ugyanis előtérbe kerülhetnek azok a sokkal szélesebb vásárlói kört célzó forgalmazók és termékek, amelyeket minden évben kicsit beárnyékolnak a csak kevesek számára reális alternatívát kínáló „nagyok”.

Lesz bőven látnivaló a jövő évi Budapest Boat Show-n, lesznek vitorlások, motorosok és elektromos hajók szép számban, és az egészségügyi kockázatok miatt sincs ok az aggodalomra, hiszen nagyon komoly biztonsági intézkedések mellett tervezik megtartani a hajósok szezonnyitó rendezvényét, a Budapest Boat Show-t jövő tavasszal. A kiállítás új időpontja – 2021. március 18-21.- is ezt a célt szolgálja.

A rendező Hungexpo Zrt. szerint az elmúlt évek kiállításai olyan jelentős üzleti fórumot kínált a résztvevő cégeknek, amely nagy mértékben segítette a hajók értékesítését.

Bár több nagy hajógyártó nem lesz ott a 2021-es Budapest Boat Show-n, a szervező Hungexpo szerint ezzel azok járnak jól, akik ott lesznek. És a látogatók sem veszítenek érdemben, hiszen a csak kevesek számára elérhető százmilliós csodahajók egy részének hiánya más hangsúlyt ad a március 18-21 között rendezendő, a Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállítással, valamint a Karaván Szalonnal párhuzamosan rendezett hajós seregszemlének.

A fókusz a mind dinamikusabban fejlődő elektromos hajókon és a vitorlásoknál amúgy is nagyobb számban fogyó motoros hajókon lehet – és persze azokon a kisebb és közepes méretű vitorlásokon, amelyek sokkal több potenciális vásárló számára kínálhatnak lehetőséget a hajózásra, mint a csupán szűkebb réteg számára vonzó méregdrága csúcshajók.

A Budapest Boat Show stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, melynek új vezetése is támogatja a kishajók népszerűbbé tételét, pont ezt az irányt segíti.

A kiállítási helyek 50 százaléka már elkelt, és a szervezők biztosak benne, hogy a rendelkezésükre álló több, mint három hónap alatt sokan jelentkeznek még.

A cég illetékesei kérdésünkre nem szerették volna kommentálni egyes hajóforgalmazók azon döntését, hogy nem kívánnak részt venni a 2021-es Budapest Boat Show-n, csupán annyit fűztek hozzá: „Ezzel elveszítenek egy jól bejáratott üzleti lehetőséget.” Tihanyi Klára kiállításigazgató szerint ugyanis az, hogy néhány cégnek annyira jól megy, hogy úgy érzi, kihagyhatja a többezer új üzleti kontaktusfelvételt biztosító közönségtalálkozót, éppenséggel pont azt igazolja, hogy eddig érdemes volt részt venni a budapesti hajós seregszemlén. „Ha nem lett volna olyan sikeres a most távolmaradók számára az idei Budapest Boat Show, akkor közel sem biztos, hogy annyi új rendelésük lenne, amit már nem mindegyikük tud teljesíteni” – véli a szakember.

A „nagyok” egy részének hiánya a Hungexpo illetékese szerint remek lehetőséget biztosít a kisebb cégek számára arra, hogy ezúttal az ő termékeik kerüljenek a figyelem középpontjába, ami várhatóan jelentősen felhajthatja azok értékesítési kilátásait. A látogatói szokásokat évek óta figyelemmel követik, és tapasztalataik szerint egyre többen töltenek egyre több időt fölösleges sorban állásokkal annak érdekében, hogy olyan hajókra is feljussanak, amelyek messze fölötte vannak reális anyagi lehetőségeiknek – így kevesebb idő jutott eddig az elérhető, reális alternatívát kínáló termékek tanulmányozására.

„Egyfelől örültünk annak, hogy évről-évre egyre növekvő érdeklődés kísérte a kiállítást és a látványos nagy hajókat, hiszen ez is jelezte, milyen népszerű a szezonnyitó rendezvényünk, másfelől ez a helyzet egyre kevésbé volt fenntartható. Jövőre valóban az informálódásról, az érdemi látogató-kiállító közötti párbeszédről szólhat a Budapest Boat Show.

„Hajós körökben ismert tény, hogy a balatoni kikötőhelyek megteltek, és azt is sokan tudják már, hogy jövő ősznél/télnél előbb kevés nagyobb hajóforgalmazó tud szállítani, ezért nem is baj, hogy azok a hajók és termékek kerülnek a figyelem középpontjába, amelyek valós vásárlói figyelemre tarthatnak igényt” – fogalmazott Tihanyi Klára.

A jövő évi Budapest Boat Show sztárjai a könnyedén szállítható, bárhol vízre tehető, elérhető árú daysailer vitorláshajók, az elektromos- és motoros hajók, a különféle csónakok, a rohamtempóban terjedő SUP- és egyéb deszkák és a praktikus kiegészítők lehetnek, de természetesen lesznek azért nagyobb hajók is szép számmal, hiszen több mint 60 hajót már 120 nappal a kapunyitás előtt biztosan beregisztráltak a kiállítók. És a rendezők szerint ezek kínálata még minden bizonnyal jelentősen bővülni fog. Azt remélik, hogy sok új kiállító felismeri a kínálkozó lehetőséget, és látnivalókban gazdag, színes palettát kínálhatnak a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.