AC döntő első nap: az olaszok letették a névjegyüket

Szoros versenyeket és döntetlen eredményt hozott a 36. Amerika Kupa döntő-sorozatának első napja. Az első versenyt a címvédő kiwik nyerték, a másodikat viszont az olaszok. Az első összecsapások fényében alighanem izgalmas folytatásra számíthatunk…

A várakozásoknál sokkal kiegyensúlyozottabb meccset hozott a 36. Amerika Kupa döntő összecsapás-sorozatának első napja. Bár a címvédő Emirates Team New Zealand egy hajszálnyival meggyőzőbb teljesítményt mutatott, mint a kihívó Luna Rossa Prada Pirelli, az eredményt döntetlen lett és az olaszok bizony megvédték a saját sarkukat.

Az első futam rajtjánál rögtön az új-zélandi hajó ugrott az élre, de az első kapuig vezető sprint elég kiegyensúlyozott menetnek tűnt, fej-fej mellett száguldott 35 csomó körüli sebességgel a két hajó. Ugyanakkor az olaszok túl közel kerültek Peter Burling legénységének egységéhez, és egy picit megkésett kitérő manőverre kényszerültek – nagyjából ezzel hozták össze annak a 14 másodperces hátránynak a nagy részét, amelyben az első forduló után voltak. A második kapuig további 9 másodpercet hoztak össze, de onnantól kezdve folyamatosan lopták a távolságot a célegyenesig. Az utolsó hosszú sprinten azonban az Emirates Team New Zealand jobb nyers tempót mutatott, így a korábbi 20 másodperc körüli előnyüket a célig 30 fölé tudták növelni.

A második menet eleinte pontosan az első futam visszavágójának tűnt, hiszen ezúttal az olaszok helyezkedtek jobban a rajtnál, és az első kapuig 13 másodperces előnyre tettek szert – vagyis majdnem pontosan ugyanannyira, mint amekkora hátrányban voltak az előző meccs hasonló időszakában. Az új-zélandiak azonban végig közelebb tudtak maradni az olaszokhoz, és a célegyenesben ismét nagyon sokat faragtak le a hátrányukból, így az olaszok csak 7 másodperccel verték meg őket.

Bár az első két futamon látottak alapján a kiwik teljesítménye kicsit meggyőzőbbnek tűnik, mint az olaszoké, és különösen nyers tempó tekintetében van némi előnyük, azért az olaszok is bebizonyították, hogy nem véletlenül kerültek a döntőbe, bizony nekik is van esélyük a 7 nyert meccsig tartó sorozat megnyerésére.

Az első két futam itt nézhető vissza:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.