AC 5. nap: a kiwik fölénybe kerültek

Három versenynap hozott döntetlen, aztán egy szélcsendes kényszerpihenő után az Emirates Team New Zealand dobbantott, és zsinórban két futamot nyert. De ez azért nem ment éppen könnyen.

Szoros meccseket hozott az Amerika Kupa döntő-sorozatának negyedik versenynapja, hiszen először fordult elő, hogy előzgették egymást a hajók. A korábbi napok tiszta képet mutattak: amelyik csapat jobban kapta el a rajtot, az nyert is, az üldöző legfeljebb kergetni tudta a másikat a célig. Ezúttal azonban a gyengeszeles körülmények között minden azon múlt, kinek mikor és mennyi ideig sikerül „reptetni” a hajóját.

Az első versenyen az olaszok jóval nagyobb orrvitorlát húztak, arra számítva, hogy az némi előnyt adhat a gyenge szélben. A Luna Rossa rajtolt jobban, a kiwik pedig próbáltak a sarkukban maradni. Az olaszok hamar 150 méteres előnyt hajóztak ki, egyre kijjebb kényszerítve a címvédőket, akik kénytelenek voltak csapást váltani. Ez bevált: az első kapunál már csak 50 méternyire voltak lemaradva. Az ezt követő félszeles szakasz elején az olaszok még 10 másodperccel vezettek, de Peter Burlingéknek sikerült egy alávágásra kényszeríteniük a Luna Rossát, ezzel át is vették a játék irányítását. Attól kezdve folyamatosan növelték az előnyüket egészen a célig. 58 másodperes előnnyel nyertek.

A második menet még szorosabb volt. Amikor mindkét hajó irányba fordult a rajtnál, az olaszok egy hajszálnyival előrébb voltak a lee oldalon, és taktikusan igyekeztek kiszorítani az új-zélandiak hajóját, elfoglalva azt a pozíciót, amit szerettek volna. A szél továbbra is gyenge (8 csomós) maradt, és az olaszok 60 méternyi előnyt hajóztak ki az első kapuig. Ezt a másodikig is megőrizték, sőt, még növelték is egy kicsit. Innentől kezdve arról szólt a játék, hogy a lehető legkevesebb manőverrel csinálják végig a pályát. A szél azonban hirtelen legyengült, és a kiwik hajója visszaplaccsant a vízbe. Úgy tűnt: az olaszoknak áll a zászló, majdnem 2 kilométernyi előnyre tettek szert. A harmadik kapunál azonban a Luna Rossa került bajba, a hajó visszazuhant a vízbe, ráadásul jött a hír, hogy a távot 5 szakasznyira rövidítették – az Emirates Team New Zeland hajója pedig mind közelebb szárnyalt..A kétségbeesett olaszok elhagyták a pályát amiért persze büntetést is kaptak, de mindez már nem sokat számított, csak az, hogy nem tudták újra szárnyakra emelni a hajót. Mire sikerült nekik, addigra már a címvédők voltak két kilométernyi előnyben, amit az olaszok már nem tudtak behozni.

Videó-összefoglaló a 8. futamról:

A folytatás holnap következik. Az előny egyelőre az új-zélandiaknál, hiszen a mai eredménnyel 5:3-ra vezetnek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.