A hőhullámok miatt algásodik jobban a Balaton

A Balaton vize jobban algásodik a rövid, intenzív hőhullámok hatására, mint amit az éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozna – derül ki a vízi mezokozmosz rendszerben végzett első átfogó kutatás előzetes eredményeiből.A hőgullámok
Az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó BLI-ben tavaly tavasszal üzemeltek be Közép-Kelet Európában elsőként egy vízi mezokozmosz-rendszert, amelyben valós környezetet, ökoszisztémát lehet szimulálni a laboratóriumi mikrokörülményeknél nagyobb, életszerűbb közegben – számolt be róla a likebalaton.hu.

 

Ilyen hatással van a Balaton élővilágára a globális felmelegedés

A 12 darab 5 ezer literes tartályból álló kísérleti telepen azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés velejárói közül az éves átlaghőmérséklet növekedése vagy a szélsőséges mértékű nyári hőhullámok vannak-e nagyobb hatással a Balaton élővilágára. Négy tartályban a jelenlegi helyzetet, négyben az évszázad végére prognosztizált 3 Celsius-fokkal melegebb átlaghőmérsékletet, négy tartályban pedig a szélsőségessé vált időjárást modellezték kétszer egy hétig tartó plusz 6 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést szimulálva.

Tudj meg még többet a Balaton élővilágáról a Jordán Ferenccel, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával készült beszélgetésből!

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az átlaghőmérséklet kisebb emelése rövid távon önmagában nem indított be jelentős mértékű algásodást. Ugyanakkor a szélsőséges időjárást, azaz hőhullámokat modellező tartályokban gyorsan zöldülni kezdett a víz az elszaporodó algák miatt, de az azonos szinten tartott tápanyagtartalom mellett ez sem vált olyan intenzívvé.

Algafoltok a Balatonon
Fotó: MTI/Varga György

2021-ben jönnek az újabb vizsgálatok – a Balatonnak kiemelt szerepet szánnak

– Ezeket a kutatásokat jövőre különböző tápanyag-terhelés vizsgálatokkal kívánják kiegészíteni, amely egyebek között hozzájárulhat a Balatonban egészségügyi kockázatot jelentő kékalgák elszaporodásának megértéséhez. Ezen eredményeket összevetik a Balaton-monitoring adataival is. A mezokozmoszokban zajló kutatások globális szintű problémákra keresnek válaszokat, ebben a munkában a Balatonnak is kitüntetett szerepe lehet – mondta a nyáron zajlott, egy hónapig tartó kísérletről Vad Csaba, az intézet kutatója.

Ezt olvastad már? Klímaváltozás a Balatonnál – Búcsúzunk a befagyott tótól, viszont októberben is nyaralhatunk

 

 

Nyitókép: Szaniszló Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.