VOR: Kötelező szerviz

Egyfajta kötelező szervizen estek át a Volvo Ocean Race-en induló VO65-ösök. A hajókat alaposan átvizsgálták, hiszen a következő javításig 9000 tengeri mérföldet kell megtenniük hibamentesen.

Egyfajta kötelező szervizen estek át a Volvo Ocean Race-en induló VO65-ösök. A hajókat alaposan átvizsgálták, hiszen a következő javításig 9000 tengeri mérföldet kell megtenniük hibamentesen.

Minden VOR-hajót kiemeltek a vízből szeptember 18-án Lisszabonban, hogy a hivatalosan Assembly Period nevű program során alaposan átvizsgálják őket a Volvo Ocean Race hivatalos javítóműhelyében. A verseny sajtóoldala a sorozat hátterében álló autómárkára erősen utalva úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy a kötelező átvizsgálás a VO65-ösök esetében lényegében ugyanaz, mint amikor a tulajdonosnak 50 ezer kilométernél szakszervizbe kell vinnie a Volvóját. Persze azért a dolog a Volvo és a VOR közötti kapcsolatának kiemelésében játszott nyilvánvaló média-értékén kívül valódi jelentőséggel is bír. Az idén január-február folyamán átadott, tavasszal már javában tesztelt és használt hajók némelyike (az előző autós példára visszautalva) akár 50 000 kilométert is megtehetett már. Ráadásul ez a hatalmas úszásteljesítményt nem csak szép időben cirkálva gyűjtötték össze, hanem olyan viharos körülmények között, mint amilyenek az augusztus eleji Leg Zerót jellemezték.

Az átvizsgálás során minden hajóról leszerelték az árbocot, hogy milliméterről-milliméterre szemügyre vegyék, nincsenek-e hajszálrepedések rajta. Ugyanilyen alapossággal vizsgálták meg a kiel rögzítési pontjait és az összes szerelvényt valamint az akkumulátorokat is. A rajt után a legközelebbi szervizpont Fokvárosban lesz – addig több mint 9000 tengeri mérföldet kell hibamentesen kibírniuk a hajóknak.

A Volvo Ocean Race 2017-18-as sorozatáról szóló részletes cikkünk a Vitorlázás Magazin 2017/5-ös számában olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.