Luxushajó: Ngoni, az úszó fenevad

Farkasbőrbe bújt bárány helyett igazi vadállat tervezésére adott megbízást a Dubois Naval Architect számára a Ngomi megrendelője. A kívánsága teljesült, hiszen a Royal Husiman legújabb alkotása igazi bestia.

Farkasbőrbe bújt bárány helyett igazi vadállat tervezésére adott megbízást a Dubois Naval Architect számára a Ngomi megrendelője. A kívánsága teljesült, hiszen a Royal Husiman legújabb alkotása igazi bestia. 

Szöveg: Vitorlázás Magazin Fotó: Royal Huisman

„Korszerű, innovatív fegyverként” illetve „igazi bestiaként” írta le a tervezőnek és a gyártónak adott vázlatában az afrikai megrendelő, hogy milyen luxushajót szeretne magának. Az eredmény nem okozott csalódást, hiszen a Ngoni képei vízretétele után néhány hét alatt bejártáák az egész nemzetközi hajós sajtót – ennyire egyedinek ítélte a szakma a hajó formatervét. A boating.com egészen odáig ment a jacht méltatásában, hogy azt írta: „nagyban meghatározhatja a jövő hajóterveit”. A yachting world pedig „forradalminak” minősítette a formákat. Márpedig ilyen mondatokkal nem szoktak csak úgy dobálózni a vezető angolszász hajós magazinok…

Kétség kívül a Ngoni lenyűgöző látványt nyújt egyszerre elegáns és konzervatív, ugyanakkor mégis ultramodern vonalvezetésével, és a megrendelő szándékainak megfelelően éppen úgy kilóg a luxusjachtok sorából, mint egy farkas a bárányok közül.

Szabad kézzel skiccelt bestia

A hajó formanyelve alapvetően minimalista. A tervező Ed Dubois szerint ez kifejezetten az ügyfél kérésére alakult így. Ugyanakkor a megrendelő szinte tökéletesen szabad kezet adott a tervezőnek. „A bestiális és modern fegyvernek tűnő megjelenés mellett semmilyen más megkötés nem korlátozta a munkánkat. Egy ilyen projekt igazi álom egy tervező számára, hiszen alkothat valami merészet, valami nagyon újat” – fogalmazott Dubois. Így kezdettől arra törekedtek, hogy a „kevesebb néha több” filozófia alapján rajzolják meg a hajó tervének első vázlatait.

A letisztult formavilág a beltérben is visszaköszön. Rick Baker dizájncsapata csupán annyi megkötést kapott a megrendelőtől, hogy „ne tervezzenek szokásos hajóbelsőt!” Nos, a Ngoni belseje sokkal inkább egy penthouse lakás eleganciáját árasztja, mint sem egy hajó funkcionális és konzervatív légkörét.

Beltér: minimalista pompa

„Kezdettől arra törekedtünk, hogy a hajó berendezése határozottan férfias legyen, amelyet vibráló színekkel törünk meg kissé” – fogalmazott a tervezési filozófiáról Rick Baker. A sztártervező merész megoldásokhoz nyúlt: a hajó fürdőszobáit ugyanis márvány hatású anyagokkal díszítették – pedig a márvány Néró császár gályája óta nem szerepelt egyetlen hajó anyagjegyzékében sem!

Hasonlóan érdekesek a szinteltolások is: az orrkabin méretes franciaágyát például (a hajó formájához igazítva) a padlószintnél magasabbra helyezték, így két lépcsőfok vezet fel a „szerelmi szentélyhez”. Hasonló radikális megoldások a két hátsó kabint nem jellemzik ugyan, de azok is hihetetlenül tágasak – akárcsak a hajó szalonja, amelyhez úgy kapcsolták hozzá a fedélzet hátsó részét és a kokpitot, hogy nem is jachton, hanem inkább luxusnyaralóban érezheti magát a Nagoni vendége. A fedélzetről hosszú lépcsősor vezet le a hátsó napozóteraszra, fölötte pedig egy szabadtéri ágy trónol – talán ezt a megoldást is Néró gályájáról koppintották a tervezők.

A jacuzzitól az edzőteremig

A hatalmas hajó persze tele van minden extrával, amit el lehet képzelni a jacuzzitól az edzőteremig. Mindhárom kabinhoz külön fürdőszoba dukál, és van még egy kisebb, személyzeti szállás is. A szalon mozi teremmé alakítható át, és persze van benne bárpult is. A konyhát azonban eldugták a tervezők – ezek szerint a megrendelőnek nem állt szándékában főzicskézni – és nem várja el ezt hölgyvendégeitől sem. Persze, ezer más élvezetesebb dolgot lehet csinálni egy ilyen fantasztikus luxushajón…

 

A Ngoni a megrendelő szándékainak megfelelően éppen úgy kilóg a luxusjachtok sorából, mint egy farkas a bárányok közül

 

A hajó fürdőszobáit márvány hatású anyagokkal díszítették – pedig a márvány Néró császár gályája óta nem szerepelt egyetlen hajó anyagjegyzékében sem!

Az orrkabin méretes franciaágyát a padlószintnél magasabbra helyezték, így két lépcsőfok vezet fel a „szerelmi szentélyhez”

A hajó orrába került a fedélzeti jacuzzi, de a kapitányi szalonhoz is tartozik egy másik, beltéri pezsgőfürdő

A hatalmas szalon mellett egy kis dolgozósarok is helyet kapott a felépítményben

A fedélzetről lépcsősor vezet a hátsó napozóteraszra, fölötte pedig szabadtéri ágy trónol – talán ezt is Néró gályájáról koppintották a tervezők

A Ngoni lenyűgöző látványt nyújt egyszerre elegáns és konzervatív, ugyanakkor mégis ultramodern vonalvezetésével

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.