Perini Navi Seahawk: Stílusos dromedár

Különös jelentőséggel bírt a Perini Navi gyönyörű, hatalmas és drága csodahajója, a Seahawk az olasz gyártó számára: ezzel demonstrálták ugyanis a cég új építési filozófiáját. Ránézésre úgy foglalhatnánk össze: hatalmas méretek szép csomagolásban.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: Perini Navi

„Mostantól ilyenek lesznek a vitorlás szuperjachtok!” – mondták a Perini Navi vezetői, amikor a szaksajtó kiváltságos képviselőinek bemutatták a hatvan méteres Seahawk-ot. A zoológusok szerint Tengeri Sólyom nevű madárfaj nem létezik, így a hajót a Youtube és a Google sem keveri össze mindenféle tollas élőlényekkel – de tulajdonosa csakis olyasvalaki lehet, aki korábban már megtollasodott, hiszen a hajócsoda ára 32 millió euró. És vajon mi lehet elegánsabb megoldás a rongyrázásra, ha nem egy ilyen fantasztikus szuperjachton utazgatni? Biztosan nem szorulnánk rá, hogy más tollával ékeskedjünk…

Inkább szép mint újító

Persze a csillagászati árcédula mögé bizony komoly érték is kell – így a gyártó nem fukarkodott az elegáns megoldásokkal és a hatalmas méretekkel. A hajó már messziről nézve is lenyűgöző: a fekete test, az ezüstszínű árbócok, a fehér vitorlák és a pirosas narancssárga spinakker elegánsan teszi feltűnővé teszi a Seahawkot. Természetesen a hajó kezeléséhez nincs szükség méretarányosan hatalmas létszámú személyzetre, hiszen lényegében minden elektromosan vezérelhető a csörlőktől a vitorlák behúzásáig. A Seahawk kevés nautikai újdonságot vonultat fel, (hiszen nem forradalmian új versenyhajónak, hanem stílusos úszó szállodának szánták), de azért akad ilyen is rajta: a Perini vadonatúj elektromos csörlői. De aligha ezekért választaná bárki ezt a hajót…

Teniszpálya méretű napozó

A 60 méteres hossz már eleve sejteti: nem lehetett túl nehéz dolguk a dizájnereknek kis túlzással teniszpálya méretű napozó teraszt kialakítani az előfedélzeten és minigolfozásra is alkalmas méretű kokpitot álmodni a pompás felépítmény mögé. Igaz, maga a munkatér, mint elnevezés aligha pontos a Seahawk hátsó traktusára, hiszen bár vannak ott csörlők a hatalmas vitorlák kezeléséhez, ezeket azonban nem onnan, hanem a flybridge-re épített, vagy a belső, minden időjárási körülmények között védett kormányállásból vezérlik elektromosan. Így aztán a hátsó fedélzet leginkább terasznak tekinthető. Ezt erősíti az is, hogy csupán egy üvegfal választja el a felépítményben kialakított méretes szalontól.

Tér- és minőségérzet mindenütt

A középső fedélzeti szinten kialakított nagy közös élettérnek több funkciója is van: pihenő, étkező, tárgyaló és iroda is egyben. A belteret sötét, meleg és természetes színek uralják, és persze minden burkolat és kárpit a legmagasabb minőséget képviseli. A félig-meddig elkülönülő pihenő/tárgyaló részben elegáns, sötétbarna ülőgarnitúra csábítja leülni az embert – mérget vehetünk rá, hogy a két hosszú szófa annyiba kerülhet, mint egy átlagos balatoni hajó.

Az egész beltér hatalmasnak látszik, ami persze részben betudható a fényképező trükkös objektívének is (láttuk már sok hajó esetében, hogy az optika milyen nagynak képes láttatni egészen kis helyeket is), de a Seahawk esetében a 11,6 méteres szélességi adat igazolja, hogy nem csak illúzió a bőséges térérzet. Döbbenetes belegondolni, hogy a Perini 200 lábas csodája olyan széles, mint amilyen hosszú egy átlagon felüli balatoni hajó.

Ötcsillagos szobák

A szalonból elegáns lépcső vezet a fedélzeti szint alá, ahol előbb egy tágas második szalonba jutunk, ahonnan folyosó vezet a kabinok közé. Persze, lehet, hogy ezeket is inkább szobának kellene nevezni, hiszen nagyjából akkorák, mint az átlagos szolládai szobák. A hatalmas masterkabin pedig ötcsillagos lakosztálynak is beillik, hiszen faltól-falig húzódik a hajó két oldala között, nagyjából 11×3,5 méteres lehet – vagyis akár nyaralónak is beillene a Balatonon. Ha a tulajdonos félne egyedül egy ekkora lakosztályban, vagy még inkább, ha bérbe adná a hajóját, akkor a masterkabint ketté is lehet választani, így összesen hat külön vendégszobát lehet kialakítani a hajón – persze a személyzeti szálláson kívül, amely teljesen el van különítve az utasok életterétől. Nem csak a kabin, hanem a hozzá tartozó dupla fürdőszoba is leválasztható, hiszen abban is mindenből kettő van – vagyis alapesetben külön zuhanyzó és mosdópult jut a tulajdonosnak és partnerének.

De nem csak a tulajdonosi kabin hatalmas és fényűző, hanem valamennyi. A tervezők szándéka az volt, hogy ne hajón, hanem egy fényűző hotelben érezzék magukat a vendégek. Nos, ez alighanem sikerült, hiszen a berendezés és a színvilág ötcsillagos érzetet áraszt. Természetesen mind a négy szobához saját fürdőszoba tartozik.

Főbb adatok Seahawk

Gyártó: Perini Navi
Tervező: Christian Liaigre
Teljes hossz: 60,0 m
Vízvonalhossz: 50.4 m
Szélesség: 11,4 m
Merülés: 4,3.12,3 m
Vízkiszorítás: 491 t
Kabinok száma: 5/6
Utasok száma: 12
Személyzet létszáma: 11 fő

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin június 4-én megjelent, 2019/3-as számában olvasható!

Tudta?
A Seahawk az Egyesült Államokban élő Jürgen Friedrich, az Esprit divatmárka alapítójának tulajdona. Friedrich vagyonát egymilliárd dollárra becsülik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.