Hajóbemutató: Dufour 460 Grand Large

Már a nevében is hangsúlyozza a Dufour a 2016-ban piacra dobott 460-as legnagyobb előnyét: a Grand Large tényleg nagyon nagy. És kényelmes. Ezt a hajót választották követőink a Facebookon folytatott szavazásunk során a Budapest Boat Show legszebb hajójának. Nem ok nélkül. Cikkünk a Vitorlázás Magazin 2018/2-es számában jelent meg.

Már a nevében is hangsúlyozza a Dufour a 2016-ban piacra dobott 460-as legnagyobb előnyét: a Grand Large tényleg nagyon nagy. És kényelmes. Ezt a hajót választották követőink a Facebookon folytatott szavazásunk során a Budapest Boat Show legszebb hajójának. Nem ok nélkül. Cikkünk a Vitorlázás Magazin 2018/2-es számában jelent meg.

Szöveg: Lénárt Attila Fotó: Dufour

Örök polémia kikötői körökben a balatoni/adriai nyaraló kontra kényelmes vitorlás hajó témája. A Dufour 460-as Grand Large láttán azonban hajalmosak lehetünk az utóbbi csoport mellett állást foglalni. A francia gyártó hajója ugyanis gond nélkül hozza egy kisebb balatoni ház kényelmi színvonalát, így tekinthetjük akár olyan nyaralónak is, amely a vízzel minden irányból határos.

A hajó kokpitje olyan hatalmas, hogy helyesebb lenne talán inkább terasznak nevezni. Már csak azért is, mert az úgyszólván elhagyhatatlan hajós kellékek (két kormányállás, hátravezetett, egy ember által is kezelhető kötélzet) mellett még beépített grillsütőt is találhatunk rajta, amelyet a méretes sun-decket lehajtva nagyon kényelmesen kezelhetünk hátul állva.

Grillparti a fedélzeten

A bal oldali kormányállás mögötti méretes hátsó dobozt felnyitva valóságos nyári konyha tárul elénk: mosogató/zöldségtároló, gázsütő – és persze a palack tároló rekesze. Ráadásul az egész kényelmesen elérhető a fartükörből lehajtható napozóplatformról.

A helykínálat belül is óriási. A szalont helyesebb nappalinak nevezni, hat ember is kényelmesen tehet-vehet odabent egyszerre. Természetesen teljes állómagasság van mindenhol, és a felhasznált anyagok minőségére és a kidolgozásra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Külön említést érdemel, hogy miden tároló fedelét/ajtaját visszacsapódás-gátlós gázrugós teleszkópok mozgatnak. Nem csak az orrkabin, hanem mindkét hátsó kajüt is duplaágyas és tágas, az elsőhöz külön viceblokk is tartozik.

A beltér tele van olyasféle szemfüles apróságokkal, mint például a lépcső mellett jobb oldalon elhelyezett munkaállomás, amelynek ülőhelye és asztala tetszés szerint megcserélhető a mindenkori használati igényeknek megfelelően. (Lásd külön képünkön!) A jellemzően bézs- és pezsgőszínű burkolatoknak és bútorzatnak illetve a rengeteg üvegfelületnek köszönhetően a belső tér nagyon világos is, ami szintén növeli a térérzetet.

A hatalmas beltér a hajó extra-széles jellegének köszönhető – de ennek azért ára is van. A méret ugyanis nem mindig előny. Legalábbis, ami engem illet, egészen biztosan kiverne a víz, ha egy ekkora monstrummal kellene a fűzfői kikötő keskeny csatornájában manővereznem… (Orrsugár-kormány ide vagy oda.) És nem csak azért, mert nem tartozom a legkiválóbb képességű vitorlázók közé, hanem mert ezt a méretosztályt már nehéz lenne a legjobb indulattal is Balaton-kompatibilisnek minősíteni. A legtöbb kikötőt egyszerűen nem ekkora hajókra tervezték nálunk. Az Adrián azonban persze nincs gond ezzel.

Vízen nem volt szerencsénk kipróbálni a Dufour zászlóshajóját, de alapos ismerkedés után kiválóan használható, ergonomikus elrendezésű lakóhajónak nyugodtan minősíthetjük, amely méreteinél fogva inkább tengeri, mint sem balatoni használatra való.

Itt az asztal, hol az asztal?

Tetszés szerint fel lehet cserélni a navigátori munkaasztalt és a hozzá tartozó ülőhelyet és falba épített, csillapított mozgású sínrendszer segítségével. Az asztalt két mozdulattal húzhatjuk arrébb, és csak a tépőzárral rögzített párnákat kell áthelyeznünk. Az asztal és az ülőhely dőlésszöge állítható, így olyankor is vízszintesre húzhatók, ha jelentősen jobbra dől a hajó.

Főbb jellemzők

Dufour 460 Grand Large

Teljes hossz: 14,15 m

Hajótest hossz: 13,50 m

Max.. szélesség: 4,50 m

Nettó tömeg: 10 760 kg

Merülés: 1.90-2,20 m (normál illetve rövidített tőkesúllyal)

Motorteljesítmény: 55 LE

Összes vitorlafelület: 99,80 nm

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.