HAJÓBEMUTATÓ: Bali Catspace – Tényleg nagyterű

Tavasszal érkezik a Balatonra az első Bali Catspace katamarán – adta hírül a márka forgalmazója. Már alig várjuk, hogy alkalmunk nyíljon kipróbálni egy ilyen különleges hajót, de szerencsére már volt alkalmunk kicsit körülnézni a hajón. Előzetes bemutatónkból kiderül, miért különleges a Bali újdonsága.

Azt mindig is tudtuk, hogy a katmaránok akkor is nagyok belül, ha kívül nem. Na de hogy ennyire? A Catana-csoporthoz tartozó Bali 2020-as újdonsága valósággal sokkolóan tágas és kényelmes.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Kép: Bali

Durva. Csak így, egyszerűen. Óhatatlanul ez jut az ember eszébe, ha megpillantja a Boot Düsseldorf forgatagában a Bali újdonságát, a Catspace-t. A hajó sziluettje első pillantásra azt sugallja, hogy tervezőjének az járt a fejében, hogy a lehető legnagyobb és legjobban bejárható teret biztosítsa, amit csak egy hajó kínálhat. Nos, alighanem kijelenthetjük, hogy ez a törekvés sikerrel járt: nincs az a hajó a 40 lábas kategóriában, amely tágasabb és élhetőbb teret kínálna, mint a Catspace.

A hajó farában nem szokványos kokpitot, hanem teraszt találunk, amely a legtöbb esetben (a Catspece-nél is) egy üvegajtóval teljesen egybe nyitható a szalonnal. Az ezzel a megoldással kínált „kint is vagyunk, bent is vagyunk” – érzés olyasmi, amit egytestű hajóknál nem tudunk megtapasztalni. A Catspace különlegessége, hogy akkora egybefüggő életteret kínál, mint egy 50 lábas katamarán – ami elég szép egy negyven lábas hajótól.

„nincs az a hajó a 40 lábas kategóriában, amely tágasabb és élhetőbb teret kínálna, mint a Bali újdonsága”

A vezető munkaterét a flybridge-re helyezték, mögötte egy második napozóterasz várja az utasokat

A vezető munkaterét a szalon fölötti, teljes értékű flybridge-re helyezték. „Azért teljesértékű, mert az egész kötélzetet is ide vezették, ami az önváltó fockkal kiegészítve azt eredményezi, hogy minden tökéletesen irányítható egyhelyből, és ehhez elég egyetlen ember is. A Bali ugyanis hamar felismerte azt a trendet, hogy a vásárlók igénye mind inkább a zavartalan utazás a hajókon, és az utasok nem szeretnek a kötelekkel bajlódni vagy átesni rajtuk” – magyarázta Láng Róbert, a hajót forgalmazó Pannon Yacht Charter vezetője.

A hatalmas, könnyen elérhető flybridge további érdekessége, hogy az előtte és a mögötte lévő teret nagyon ügyesen alakították társasági térré: nem csak hat ülőhelyet, hanem négy kényelmes, tapadómatracokkal burkolt napozót is kialakítottak a szkipper közvetlen környezetében. Sőt: még a napelemeknek is maradt hely!

A hajó további érdekessége az orrban kialakított, mélyített lábtérrel ellátott élettér. A legtöbb katamarán esetében csupán egy hálóval van összekötve. E helyett a Bali valóságos kis elülső teraszt installált az orrba. Ráadásul a fedélzeti mozgás is rendkívül könnyű, széles közlekedők vezetnek körbe, sehol semmi, amiben orra bukhatnának a kevésbé gyakorlott utasok. Az orrban kialakított élettér ráadásul nincs is elvágva a középső és a hátsó traktustól, mivel a felépítmény méretes ablakai sarkig nyithatók, így az elől utazók könnyedén kommunikálhatnak a bentiekkel, vagy kényelmesen átvehetik a friss kávéjukat.

A beltér is roppant tágas. A nappali/étkező/konyha funkciót betöltő felépítmény roppant fényes, és elég kényelmes akár 6-8 személynek is egyszerre – sőt, ketten még akár alhatnak is benne. Erre persze csak akkor van szükség, ha nem elég a 3 vagy 4 kabin (a Catspace mindkét kivitelben rendelhető). Ezeket a szalonból nyíló lejáratokon keresztül lehet megközelíteni.

A szalon roppant tágas és fényes, ráadásul teljesen egybe is nyitható a farban kialakított terasszal

A hátsó hálófülkékben menetirányban helyezték el a dupla ágyakat, az elülsőkben azonban beforgatták őket keresztbe, így a két orrkabinban még egy-egy pótágy is helyet kaphat. A tágas orrkabinok további érdekessége, hogy a keresztbe forgatott 160 centi széles ágyban reggel felébredve rögtön a tengerre látunk rá – ami elég jó kezdete egy nyári napnak. Valamennyi hálóhely rendkívül fényes, hiszen a testek oldalán diszkréten takart, hatalmas ablaksor fut végig. Ez azért is lényeges, mert a több fény növeli az amúgy sem csekély térérzetet.

A hátsó kabinok tágasak, az ágyat a hajó hossztengelyével párhuzamosan helyzeték el. Elől azonban a két dupla fekhelyet beforgatták keresztbe, a fedélzet alatti holtérbe, így két lehajtható pótágy is elfért

Mindent összevetve a Bali Catspace a chertercégek mellett azok számára is ideális választás lehet, akik nem az elemekkel folytatott harcot, hanem inkább a vízi utazás élményét szeretik élvezni a vitorlázásban. A Catspace az a hajó, amely egyértelmű alternatívája lehet a balatoni/adriai nyaralónak.

VM-kisokos: Elképesztő lendületben van a Bali, az alaptó-tervező Olivier Poncin irányításával néhány év alatt a kategória három legnépszerűbb márkája közé küzdötték fel magukat és már a második helyet ostromolják. A siker titka az, hogy egészen új megközelítéssel, friss ötletekkel tervezik hajóikat, egy sor egyedi megoldást kínálva.

Műszaki adatok:
Tervező: Olivier Poncin/Lasta Design Studio
Gyártás kezdete: 2020
Teljes hossz: 12,30 m
Szélesség: 6,59 m
Merülés: 1,1 m
Saját tömeg: 9,2 t
Vitorlafelület: max. 101 m2

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.