Főzünk a hajón

Névjegy:
Angyalosy Kata
– A német –francia határvidéken élve tanulta ki a gasztronómia titkait, majd Magyarországon lakáséttermet nyitott. Vallja, hogy a séf személyisége elengedhetetlen fűszere a feltálalt fogásoknak.
– Utálja a rendetlenséget, imádja a váratlan fordulatokat, nem csak főzsékor!

Liszkay Mihály
– Világutazó, üzletember. Szinte a föld összes pontján megfordult már, sikeres vendéglátó helyeket üzemeltetett, majd végül hazaköltözött, hogy álmai borbirtokán létre hozza kúriáját.
– Imádja a finom borokat és a szép asszonyokat, utálja a felszínességet

DSCN4137

Bor, keszeg, vitorlás

Egy fantasztikus balatoni délutánhoz nem kell más, csak némi napsütés, hullámok, na meg egy vitorlás hajó. Liszkay Mihály és Angyalosy Kata azonban tudják a titkát annak, hogyan lehet még ennél is tökéletesebbé varázsolni egy ilyen alkalmat úgy, hogy minden érzékszervünket egyformán elkápráztassuk. És ha már tudják, meg is mutatják!

Nedűhöz az étket
Angyalosy Kata és Liszkay Misi már régóta jó barátok, mindkettőjüket a tökélyre törekvés hajtja hivatása során. Az ínyenc ízek mestereit ezúttal a Rafifca csapat tagjának, Török László Jeanneau-ja fedélzetén látták vendégül és hamar bebizonyosodott, hogy a vitorlás szűkös kis konyhája nem akadálya a lenyűgöző gasztronómiai remekek előállításának.
Kata úgy döntött, a borhoz választja a menüt, így elsőként Liszkay úr hűtőtáskájából került elő egy palack különleges bor.
Bár a Liszkay Kúria szőlőbirtokai első sorban a vörös borhoz teremnek szemeket, Mihály most egy igazi ritkaságot hozott: pino grigio rozé bort.
– Olyan, mint a jó nő: szende, légies, de az utolsó pillanatban azért kihívóan visszakacsint – magyarázta Mihály, miközben kitöltötte Katának az italt.
Az izgalmas savak és a Balatonon ringatózó hajó azonnal megihlette Katát, aki a parti horgászoktól beszerzett némi friss keszeget, a helyi termelőktől pedig zöldséget pakolt a kosárba.
– Ahogy belekortyoltam a borba, már szinte éreztem is a balatoni keszeg ízét a számban – magyarázta Kata, miközben a paradicsomok közt válogatott. – Könnyű, de isteni finom hajóvacsorát csapunk, ezt megígérem!
Néhány perccel később Angyalosy Kata már aprította a hozzávalókat, hogy méltó lakoma kerekedjen.

DSCN4013

Egy kis csavar kell az ételbe, életbe!
Míg Kata az előkészítéssel foglalkozott, mesélt konyhaművészetének filozófiájáról.
– Minden alkalomhoz létezik megfelelő gasztronómiai élmény – örömmel elbíbelődöm egy bonyolultabb ételsor megalkotásával akár napokig is, de egy vitorlás hajón például törekedni kell az egyszerűségre. A mi keszegünk éppen attól lesz olyan átkozottul finom, hogy nem bonyolítjuk túl a dolgot.
A gasztronómia dívája azonban hozzátette: ahogyan az életben, úgy az ételben is mindig elkél egy kis csavar, ami izgalmasabbá teszi azt.
– A mi esetünkben egy kis füstölt szalonna és egy vadul zöld lime adja majd meg az alkonyi vacsora pikantériáját. A keszegek hasába rejtem ezeket a finomságokat, adok még hozzá egy kis fokhagymát meg petrezselymet, csakis az összhang kedvéért. És hogy a hal igazán jó társaságban legyen, köretként egy kis sült zöldséget tálalok mellé.

Alkony keszeggel
Míg Kata alkotott, lassan beköszöntött az alkonyat, és az étel lassan elkészült. Mihály és Kata pedig egyetértett abban, hogy a Balatonon egyszerűen muszáj keszeget enni.
– Sokan tartanak ettől a halfajtától, mert szálkás, pedig ha jól van beirdalva, és alaposan megsütik, az apró szálkák olyan ropogósak lesznek, hogy nyugodtam meg lehet enni őket – mondta Kata, miközben egy utolsót fordított a serpenyőben sistergő halacskákon. – Sok helyen hajlamosak túlsózni, pedig a keszeg húsa valójában édeskés, és ezt kár elnyomni.
Az ételművész azt is elárulta, nyaraláskor nem kell begyömöszölni az egész konyhát az utazó bőröndbe. Ha átgondoljuk, mi az, ami valóban nélkülözhetetlen kellék a vakációs főzésekkor, és a munkafolyamatokat is előre megszervezzük fejben, akkor az ételkészítés igazi kikapcsolódás, sőt remek szórakozás is lehet – különösen ha mindezt egy hullámokon ringatózó hajón tehetjük.
Mire Kata tálalt, Mihály pedig kitöltötte a bort, a vitorlás hajó fedélzetén valóban mindenki megtapasztalhatta azt, milyen a tökéletes béke, amikor az érzékek tökéletes kényeztetésben részesülnek.
Itt a Balatonon. Egy vitorláson.

DSCN4126

 

Képgaléria:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.