Másfélmilliárdos fejlesztést hajt végre a BAHART

Saját forrásból közel 1,5 milliárd forint összértékű beruházást valósít meg két év alatt a Balaton régióban a BAHART Zrt. A május 18-ai közgyűléssel lezárt eredményes és kiemelkedő 2016-os év után a Társaság további fejlesztésekkel, beruházásokkal, a regionális kapcsolatok bővítésével és a szolgáltatáskínálat további szélesítésével kezdte meg a 171. hajózási szezont.

Saját forrásból közel 1,5 milliárd forint összértékű beruházást valósít meg két év alatt a Balaton régióban a BAHART Zrt. A május 18-ai közgyűléssel lezárt eredményes és kiemelkedő 2016-os év után a Társaság további fejlesztésekkel, beruházásokkal, a regionális kapcsolatok bővítésével és a szolgáltatáskínálat további szélesítésével kezdte meg a 171. hajózási szezont.

Forrás: BAHART
Az éves rendes közgyűlést követő napon, május 19-én tartotta szezonkezdő sajtótájékoztatóját a Balatoni Hajózási Zrt., ahol részletesen beszámoltak a Társaság vezetői a tulajdonosi kör által lezárt 2016-os üzleti év eredményeiről és ismertették a 2017-es év tervezett beruházásait, fejlesztéseit, valamint a BAHART új szolgáltatásait, újdonságait.

A sajtótájékoztatón partnerségi megállapodást írt alá a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. képviseletében Szári Zsolt vezérigazgató és a Balatoni Hajózási Zrt. részéről Kollár József vezérigazgató. A Balaton régió két meghatározó vállalatának vezetése nyitott a partnerség kiépítésére, céljuk többek között a kikötőket is esetlegesen érintő haltetemek gyors összegyűjtésének és hatékony elszállításának kialakítása, megszervezése. A partnerség keretében a felek az előzetes felkészülésre, megelőzésre helyezték a hangsúlyt, ahogy tette ezt a BAHART a baleset- és tűzvédelem területén oktatások és szimulált gyakorlat keretében április elején.

Az idei szezonra a BAHART kikötőibe külön tárolóeszközöket telepített a halászat és az érintett munkatársakat bevonva a teljes szezonban közösen és gyorsan gyűjti össze a haltetemeket a két társaság.

BAHART középtávú stratégiájának megvalósítása

A közgyűlés elfogadta a Társaság 2016. évi beszámolóját, valamint a 2017. évi üzleti tervet. A beszámoló alapján elmondható, hogy kiemelkedően eredményes évet tudhat maga mögött a BAHART. Az utasszámok – számos tényező együttes hatására – jelentősen emelkedtek a korábbi évhez képest. A vállalat stratégiában foglalt fejlesztése, modernizálása a terveknek megfelelően alakul. Kollár József vezérigazgató szavaival élve: „A hajó irányba fordult!” A sajtótájékoztatón Kollár József vezérigazgató kiemelte annak fontosságát, hogy a társaság a stratégiai célok megvalósításán tudatos és következetes munkával dolgozik, amelynek révén a gazdasági eredmények mellett a szakmai partnerkapcsolatok és a társadalmi szerepvállalás terén is fontos sikereket ért el. Mindezt a Balatoni Szövetség Balaton-díja is jól reprezentálja.

A 2016-os üzleti év forgalmi adatai, eredményei

A balatoni kompközlekedés tekintetében 2016-ban egy 14 éves rekord dőlt meg, hiszen utoljára 2002-ben fordult elő, hogy 1 milliónál több utast szállítottak a kompok a Balaton két partja között. 2016-ban a BAHART 1.123.000 utast és 337.000 járművet, illetve 67.000 kerékpárt szállított Szántód és Tihany között. A forgalomnövekedés mintegy 13%-ot tet ki, az árbevétel növekedése pedig 11%-ot, ezáltal megközelítette a 880 millió forintot.

A személyhajózás tekintetében hasonló mértékű növekedésről számolt be a vezérigazgató. 2016-ban a menetrendi, séta- és programhajók által szállított utasok száma elérte a 727.000-et, utoljára 2009-ban regisztrálhatott a BAHART 700.000 fölötti utasszámot. Jelentősen, 13%-kal emelkedett a menetrendi hajók utasforgalma, így a kihasználtsági adatok is javultak az útvonalak jelentős részében. Az üzletág közel 670 milliós árbevételt generált a 2016-os évben, és második helyre került az üzletágak rangsorában egy helyet javítva korábbi teljesítményéhez képest.

Újabb 100 kikötőhely létesült Alsóörsön

Pozitívan teljesített a cég vitorlás üzletága is. 2016 májusában megnyílt a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő. Már 2016 tavaszán sikerült mind az 51 új vitorlás helyet értékesíteni, így a vezetés döntése alapán 2017. áprilisára elkészült a fejlesztés következő fázisát jelentő újabb 100 bérelhető hely. Párhuzamosan zajlott a fonyódi vitorláskikötő beruházása is, mely nagyságrendileg 20 férőhellyel bővült idén áprilisra. A társaságnál a 11 kikötőben bérelhető vitorlás helyek vonatkozásában a teljes kihasználtság 93,66%-os, az üzletág éves árbevétele mintegy 663 millió forint volt 2016-ban.

A középtávú stratégiai időszak kezdő évében realizálódott jelentős növekedést követően, a 2017 évre elfogadott üzleti tervében további 5,2%-os bővüléssel tervez a BAHART az értékesítés nettó árbevétele tekintetében.

Két év alatt 1,5 milliárd forintnyi beruházás

Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes felvázolta a kiemelt fókuszterületeket jelentő jövőbeni fejlesztési elképzeléseket is. A projektek célkeresztjében az utas- és üzembiztonság, valamint a szolgáltatási színvonal javítása áll. A BAHART a beruházási terve alapján a 2016-2017-es időszakban összesen mintegy 1,5 milliárd forint saját forrást fordít ezekre a beruházásokra. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén Húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, emellett jelenleg is zajlik a Kossuth komp csaknem 150 millió forintos felújítása a BAHART siófoki telephelyén. Ezek nagyszabású, többszáz milliós, ugyanakkor teljes mértékben saját forrásból megvalósult beruházások eredményei.

Tavaly 682 millió forintot fordított a Társaság saját beruházásra, míg 2017-ben további 880 millió forintos saját beruházási terv megvalósítását tűzte ki célul. A 2 éves időszak alatt – a hajópark korszerűsítése és a kikötőfejlesztések mellett – jelentős erőforrásokat fordít a Társaság az informatikai háttér és a biztonságtechnika fejlesztésére, a telephelyi műszaki eszközpark megújítására, valamint K+F projekt keretében megvalósul a mobil lágyiszap eltávolító berendezés fejlesztése is. Zajlik a Társaság hosszú távú eredményes és modern vállalati működéséhez elengedhetetlen új vállalatirányítási rendszer bevezetése.

Szolgáltatásbővítés, utasközpontú és ügyfélbarát szemlélet

A hajózási szolgáltatásokat és élményeket az idei szezonban 23 motoros hajóval és 4 komppal biztosítja a társaság. A Siófok katamarán tavalyi teljeskörű felújítását követően a BAHART idén ismét új hajót bocsátott vízre az utazóközönség számára, a Nemzeti Regatta nevű motorost. A szintén kizárólag saját forrás felhasználásával megújított hajó egy 60-as években készített vízibuszt váltott ki a flottában. A menetrendi hajózásban egyébként nem lesz változás, a főidényben továbbra is elérhető minden BAHART kikötő a hajójáratokkal. A különféle hajózási lehetőségekről – beleértve a menetrendi, séta- és programhajókat – naprakész tájékoztatást ad a társaság tavaly megújított honlapja a főoldalon elhelyezett kereső segítségével. Ugyancsak sokan használják a honlap kompindulás visszaszámláló modulját. Természetesen a forgalom függvényében akár folyamatos átkelést is biztosít a társaság a meghirdetett menetrend felfüggesztésével.

A Balaton parti települések programjaihoz, rendezvényeihez csatlakozva a társaság tavasszal és ősszel az érintett eseményekhez is próbálja igazítani a hajóindulásokat, hiszen az élményhez hajó visz. A menetrendi jegyek mellé egyébként minden utasunk megkapja a célállomásokon működő partnereink ajánlatait is, így számos szolgáltatást tudnak a kuponokkal kedvezményesen igénybe venni. – mondta el Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató. A széleskörű régiós kártya- és egyéb kuponkedvezmények (20-25 féle) elfogadása mellett, a saját kedvezmények körét tovább bővítve, 2017-től a BAHART kártya több típusának bevezetésével a listaárakhoz képest akár 20%-kal kedvezőbb díjakon vehető igénybe a BAHART minden személyhajózási és komp szolgáltatása. Az ajándékkártya révén pedig már hajózási élmény is adható szeretteinknek. Az idei évben a gyerekek számára is tartogat meglepetést a BAHART, a Playmobil gyerekjegy megvásárlásakor egy ajándékfigurát is kapnak a gyerekek.

A főidényi programhajó kínálat tovább színesedik, újabb programokkal bővül például a gyerekeknek szóló Varázshajó szolgáltatás, újra megjelenik a tavon az operett műfaja és idén is várják az utasokat borkóstolós hajóval, bulihajókkal, kulturális programot kínáló élményhajóval, valamint a közkedvelt Minimax gyerekhajóval. Idén először az utóidény első hetében is kínál még előre meghirdetett menetrend szerint programhajókat a BAHART, ezzel is hozzájárulva a térség azon céljához, hogy a főszezonon kívül is kínáljon a régió színvonalas szolgáltatásokat az ide látogatóknak.

2016-ban hagyományteremtő céllal hívta életre a BAHART a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az idei évben 2017. június 10-11-én már 40 település mérheti össze tudását a különböző versenyszámokban, így vitorlásversenyen, főzőversenyen, parti bemutatkozáson és sárkányhajó futamokon. A vitorlásverseny győztes településének nevét viselheti a 2018-as hajózási szezonban a Nemzeti Regatta nevű motoros hajó.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.