„A legjobb dolog, amit teszünk, az a versenyzés”

Interjú Xabi Fernandezzel, a MAPFRE csapat kapitányával

Interjú Xabi Fernandezzel, a MAPFRE csapat kapitányával

A Volvo Ocean Race a világ egyik leginkább erőt próbáló földkerülő vitorlásversenye, amely során a versenyzők nap mint nap saját korlátiakat feszegetik és néznek szembe az elemekkel. A jelenleg összesítettben a verseny második helyén álló spanyol MAPFRE csapat kapitányát, Xabi Fernandezt kérdeztük eddigi tapasztalatairól, a csapatról, illetve technikai felkészüléséről.

Mióta vagy profi vitorlázó – ez egy valóra vált álom számodra? Hogyan kezdődött mindez? Mit jelent számodra a vitorlázás?
Több mint 20 éve szentelem az életemet a vitorlázásnak. Az elmúlt 10 év egy roppant mozgalmas időszak volt, leginkább Föld körüli vitorlázással telt. Közben pedig meg is változtak a dolgok. Amikor fiatalabbak voltunk, arról álmodoztunk, hogy kijutunk az Olimpiára. Most pedig már az olimpiai vitorlázáson is túlnőttünk, és a nyílt tengeri vitorlázásig jutottunk. A vitorlázás mindig is többet jelentett számunkra, mint munka, nem csak nekem, de azt hiszem a teljes MAPFRE csapat számára is. Sok áldozatot hozunk a vitorlázásért. De természetesen a vitorlázás is rengeteget ad nekünk. Néha, amikor túl sokat vitorlázunk, meg akarnánk állni, hogy szünetet tartsunk. Amikor aztán p ihenőidő van, már alig várjuk, hogy ismét visszatérjünk a vitorlázáshoz. A vitorlázás tehát eléggé meghatározó része az életünknek.

Az óceán vad hullámainak legyőzése vagy a nyugodt vizeken vitorlázás – melyiket kedveled jobban és miért?
Mindannyian szeretünk nehezebb kihívásokkal találkozni, legyen szó erős szélről vagy vad tengerekről. Az az igazság, hogy a Volvo Ocean Race-hez hasonló versenyeken sokkal több jó pillanatunk van, mint rossz. Hiszen passzátszéllel vitorlázni a lehető legjobb dolog.

Minden ember számára más az, amitől úgy érzi, hogy igazán él. Neked mi adja meg ezt az érzést, amikor vízen vagy?
A pénz! Haha! Valójában azt hiszem, akkor érezzük leginkább úgy, hogy igazán élünk, amikor egy kemény óceáni versenyen küzdünk a csapatunkkal. Kétségkívül ez a legjobb része az ilyen típusú vitorlázásnak. Úgy gondolom, hogy ha versenyen kívül vitorláznánk körbe a világot, az jóval nehezebb lenne. Szerintem a legjobb dolog, amit teszünk, az a versenyzés.

Mi volt a legijesztőbb élményed a vitorlázóként?
Úgy gondolom, már nagyon sok nehéz helyzetet átéltünk vitorlázás, különösen nyílt tengeri vitorlázás közben. Nem mondanám, hogy kimondottan ijesztő volt, de rengeteg törés történt már a hajón, és számtalan nehéz helyzettel szembesültünk. Szerencsére, még soha nem volt olyan, hogy valakit elvesztettünk volna a fedélzetről. Talán nem az ijesztő a legmegfelelőbb kifejezés erre tehát, de sok stresszes helyzetet megtapasztaltunk már.

Hogyan készülsz fel a Volvo Ocean Race kihívásaira fizikailag és szellemileg?
Számomra az, hogy egy nagyon jó csapat és szakemberek vesznek körül, a lehető legjobb módja annak, hogy szembenézzek bármilyen kihívással, legyen az szellemi vagy fizikai. Természetesen a Föld körbehajózása során számtalan problémával és kihívást jelentő szituációval szembesülünk, amiket valószínűleg nem tudnék egyedül kezelni. Egy csapathoz tartozni, és megbízni azokban a srácokban, akik veled együtt vitorláznak, a lehető legnagyobb segítség mind szellemileg, mind pedig fizikailag. Nagyon erős a MAPFRE csapat.

És ami a felszerelést és a biztonságot illeti?
Az idei Volvo Ocean Race-en a Helly Hansen a lehető legjobb felszereléssel szponzorál minket, hogy megküzdjünk a kihívásokkal. Mindenféle körülménnyel szembesülünk a verseny során: meleg, hideg, nedvesség és szárazság. Nagyon fontos, hogy minden helyzetet uraljunk, és egészen a legkisebb részletekig minden rendben legyen. Természetesen a felszerelés és a ruházat kulcsfontosságú, hiszen nagyon sok időt töltünk a vízen, nem csak a versenyek alkalmával, hanem az edzések és a versenyekre való felkészülés során is. Ezért döntöttünk a Helly Hansen megbízható ruházatai mellett, amelyekkel nagyon elégedettek vagyunk.

Melyek a legfontosabb kritériumok számodra a ruházat/felszerelés kiválasztásánál?
Sokféle szempontot kell figyelembe venni, amikor egy ilyen úthoz választunk ruházatot. Az egyik legnagyobb támaszunk ebben saját tapasztalatunk, hiszen mindannyian körbehajóztuk már a világot, és tisztában vagyunk vele, mik az igazán fontos szempontok. Szóval, véleményem szerint nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat, és elengedhetetlen, hogy vízálló öltözetünk legyen, mert a fedélzet minden egyes nap minden egyes órájában vizes, nekünk viszont szárazon kell maradnunk. Szintén nagyon fontosak a belső és középső rétegek, amelyek melegen tartanak.

Milyen ambícióid vannak a MAPFRE-val az idei Volvo Ocean Race-en?
A MAPFRE csapattal közös ambíciónk és célunk nem kevesebb, minthogy megpróbáljuk megnyerni az idei Volvo Ocean Race-t. Ez az ötödik alkalom, hogy csapatként hajózzuk körbe a Földet, és ezek között volt olyan, amikor közel álltunk a győzelemhez, és olyan is, amikor nem igazán volt erre esély. Ezúttal felvérteztük magunkat a győzelemhez szükséges minden tapasztalattal, tudással és felszereléssel, így egyértelműen erre törekszünk.

Hogyan ünnepled majd az idei Volvo Ocean Race végét?
Ez az eredményektől függ! Remélhetőleg olyan jó eredményük lesz, amit megünnepelhetünk. Várjunk meg azonban, hogyan alakul a verseny.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.