Rendbe hozták a Vestas hajóját

Újra rajthoz állhat majd az aucklandi kikötői versenyeken és a VOR azt követő hetedik szakaszán a hongkongi befutó előtti súlyos, halálos áldozatot is követelő balesetet szenvedő Vestas 11th Hour Racing. A hajó komplett új orr-szekciót kapott.

Újra rajthoz állhat majd az aucklandi kikötői versenyeken és a VOR azt követő hetedik szakaszán a hongkongi befutó előtti súlyos, halálos áldozatot is követelő balesetet szenvedő Vestas 11th Hour Racing. A hajó komplett új orr-szekciót kapott.

Szöveg: Vitorlás Magazin, Fotó: Vestas 11th Hour Racing

Bár a Vestas 11th Hour Racing csapat nem vett részt a Volvo Ocean Race hatodik, Hongkongból Aucklandbe vezető 6100 mérföldes szakaszán, sem az azt megelőző kikötői futamokon, mégsem tölthették nyugodt pihenéssel ezeket a heteket.  Charlie Enright csapata először a hongkongi kikötőben vizsgálta meg az ötödik szakasz befutója előtti ütközés során megsérült VO65-ösük orr-részét. A hajó hatalmas léket kapott éppen csak a vízvonal fölött, amely meggyengítette a test szerkezetét is. A károk felmérése után nyilvánvalóvá vált, hogy helyben nem tudják elvégezni a szükséges javításokat. Ezért a csapat az egyen-VO65-ösöket gyártó olasz cégtől rendelt egy új orr-részt, amelyet Aucklandbe szállíttattak. Ezzel párhuzamosan intézkedtek a sérült hajó Új-Zélandra juttatásáról is.

A Vestas hajója február 10-én már egy új-zélandi műhelyben volt, alig néhány nappal később az új orr is megérkezett Olaszországból. A javítás független szakértők felügyelete alatt folyt, akik azt tanúsították, hogy a hajó továbbra is megfelel a szigorú OD-szabályoknak.

Bár a VO65-ös elkészült, így a csapat az aucklandi kikötői futamokon majd a VOR hetedik, Brazíliába induló szakaszán is rajthoz állhat, mégsem tudhatják még végleg maguk mögött a balesetet. A kínai hatóságok ugyanis még nem zárták le a vizsgálatokat, így nem kizárt, hogy Charlie Enright sikpper kénytelen lesz majd hetek vagy hónapok múlva is kérdésekre felelni. Ez pedig kihathat a dán-amerikai csapat szereplésére is.

Mint ismeretes: a Vestas 30 mérföldnyire Hongkongtól egy kínai halászbárkával ütközött össze. A bárka elsüllyedt, tíz fős legénységét ugyan sikerült kimenteni a vízből, de egyikük életét vesztette. A kínai hajó világítás nélkül vesztegelt a nyílt vízen. A Vestas biztosnak látszó második helyét elvesztve kénytelen volt feladni a versenyt.

A csapat egyébként különösen balszerencsésnek tűnik, hiszen az előző versenyen, 2015-ben is komoly balesetet szenvedtek, amikor éjszaka partra sodródtak. Az akkori eset megtekinthető ezen a videón:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.