Milyen telefon bírja a vitorlázást?

Hirdetés – A mobiltelefon hajózás közben is ott van velünk – még szép -, de milyen telefon az ideális a vitorlázáshoz?

A legtöbben a sarki közértben sem indulunk el okostelefon nélkül, egy vitorlás fedélzetére lépve még inkább indokolt, hogy visszük magunkkal a mobilt. De milyen telefont érdemes vitorlázáshoz választani?

(Fotó: Freepik)

Jó megoldás egy vízálló tok?

Evidens, hogy vitorlázás során a víz jelenti a telefonunk számára a legfőbb veszélyforrást. Egy jó minőségű vízálló telefontok hatékony védelmet nyújt a fedélzetre fröccsenő víz vagy az intenzív eső ellen. A legkeményebb dió, ha a telefon beleesik a vízbe. A vízálló tok azonban ilyenkor is sokat jelenthet, még akkor is, ha a vízbe merítés ellen elvileg nem véd. Amennyiben ugyanis megfelelő anyagokból magas szintű gyártástechnológiával készült, képes lehet késlelteni a telefon közvetlen érintkezését a vízzel. Magyarán a vízbe esve sem jut be a telefon belsejébe olyan gyorsan a víz, mint ha csupaszon merülne el a készülék. Ráadásul a vízálló tok úgy növeli a telefon felületét, hogy a súlya gyakorlatilag nem változik. Ennek köszönhetően a mobil lassabban süllyed le, vagyis több időnk lesz rá, hogy kihalásszuk a vízből.

A hangsúly a jó minőségen van: érdemes óvakodni az olcsóbb noname tokoktól és megbízható helyről vásárolni. Olyan – akár online – telefon kiegészítőkre és tartozékokra szakosodott szaküzeltből, ahol ismert gyártók kiváló színvonalú termékeit forgalmazzák, és a garanciáról sem feledkeznek meg.

USAMS Waterproof Case – univerzális vízálló telefontok – Fotó: etuo.hu

Válasszunk inkább vízálló telefont?

A másik lehetőség egy vízálló telefon beszerzése. Ha kedvtelésből vitorlázik valaki, havonta egyszer-kétszer, meggondolandó, hogy csak emiatt belevágjon egy új telefon vásárlásába. Ha pedig kizárólag utasként, alkalomszerűen lép a fedélzetre, még inkább kérdéses, érdemes-e emiatt lecserélni a meglévőt egy vízálló mobilra.

Ugyanakkor számos további érv szólhat egy vízbiztos okostelefon mellett, és ha már úgyis megvesszük, egyértelmű, hogy a vitorlázáshoz is ez lesz a legmegfelelőbb. (Kevesen tudják például, hogy a fürdőszobában keletkező forró gőz könnyen behatol a nem vízálló telefonok belsejébe. Ha ez rendszeresen előfordul, az csökkentheti a telefon élettartamát, akár beázáshoz hasonló hibákat is okozhat.)

IP szabvány: a vízállóság zsinórmértéke

Vízálló telefon vásárlásánál különösen figyeljünk az úgynevezett IP szabványra. Az IP jelölést két szám követi, amelyek közül az első a por-, a második a vízállóság mértékét mutatja. Az első számjegy 1-6 között változik, ahol a 6-os a tökéletesen porálló telefont jelenti.

A második számjegy értéke 1-től 8-ig terjed. Az 1-es fokozat a leggyengébb, csak a kijelzőre merőlegesen hulló cseppek ellen véd. Ezzel szemben egy IPx6-os telefon (ahol az “x” a porállóság mértéke) tökéletesen véd bármilyen irányú esőtől, sőt, akár a teljesen megnyitott csap alá is nyugodtan odatehetjük a telefonunkat. Az IPx7-es jelzéssel ellátott készülékek pedig a vízbe is elmerülhetnek (1 méteres mélységig, legfeljebb 30 percre). A csúcsot az IPx8 jelölés jelenti, egy ilyen telefon akár 3 méteres merülést is kibír.

Végszó

Összefoglalva tehát, akár egy szokásos telefonnal is nekivághatunk a víznek, ilyenkor azonban a legbölcsebb a kabinban hagyni a készüléket. Ha a fedélzeten is rendszeresen használni szeretnénk, érdemes beruházni egy jó minőségű vízálló tokra. Ha pedig sokat vitorlázunk, illetve egyébként is tervben volt egy vízálló telefon beszerzése, ne habozzunk, vegyük meg bátran. Így biztosan megússzuk szárazon a vitorlázást – legalábbis a telefonunkat illetően.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.