Dönthető árbócrendszer

Különleges, néhány mozdulattal ledönthető árbocrendszert fejlesztett ki egy angol cég. A találmány a Temzén vizsgázott, következő próbája pedig az amerikai Nagy Hurok teljesítése lehet.

Különleges, néhány mozdulattal ledönthető árbócrendszert fejlesztett ki egy angol cég. A találmány a Temzén vizsgázott, következő próbája pedig az amerikai Nagy Hurok teljesítése lehet.

Két okból kifolyólag nem igazán terjedt el a vitorlázás a folyóvizeken: az egyik az, hogy árral szemben nehézkes a haladás. A másik pedig a sok híd, amelyek többségének magassága nem kompatibilis a hajók árbocával. Ez utóbbin segít a shetlendi bejegyzésű Balpha Mast most bemutatott, könnyen és gyorsan ledönthető árbócrendszere. A rendszer működését a feltaláló Stuart Balfour demonstrálta egy hosszas temzei utazással.

A rendszer következő nagy vizsgája az Amerikai Nagy Hajókörön lesz, amely az északi Nagy Tavaktól a floridai félsziget megkerülésével, folyami illetve part menti hajózással teljesíthető maraton (lásd fenti térképünkön).

Az út során több száz híd alatt kell átmenni, a legalacsonyabb ezek közül alig ötméteres. Eddig csak motorral hajtott hajókkal tették meg ezt a kört. A Balpha Mast a Great Loop Cruiser’s Association támogatásával igyekszik felhívni a figyelmet új rendszerére, és hozzájárulni ahhoz, hogy valaki vitorlással is végig tudjon menni.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.