VOR Leg4: utolsó pár előre fuss!

Bármi megtörténhet a Volvo Ocean Race negyedik szakaszán – írtuk egy nappal ezelőtt. És igazunk is lett: alaposan változott a helyzet. A Scallywag utolsóból első lett. Megmagyarázzuk a „csodát”.

Bármi megtörténhet a Volvo Ocean Race negyedik szakaszán – írtuk egy nappal ezelőtt. És igazunk is lett: alaposan változott a helyzet. A Scallywag utolsóból első lett. Megmagyarázzuk a „csodát”.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Nagyot változott a helyzet egyetlen nap alatt a Volvo Ocean Race negyedik, Melbourne-ből Hong Kongba vezető szakaszán. Tegnap még arról számoltunk be, hogy a Vestas vezeti a mezőnyt, de a Dongfeng, az AkzoNobel és a MAPFRE a sarkukban liheg, míg a Scallywag a mezőny végén áll. Mára azonban ők álltak az élre. A dolog magyarázata nem valamiféle csoda, hanem nagyon is egyszerű: megpróbálják „levágni a kanyart”, vagyis a többiektől némileg elszakadva nyugatabbra pozicionálták magukat. Ez a stratégia azonban a pillanatnyi vezetés átmeneti dicsőségén kívül nagy kockázatot jelent, hiszen az előrejelzések szerint inkább a többiek keresik és várják jó helyen a szél éledését, mint sem ők.

A mezőny napok óta az Egyenlítői övezet szélcsendes területén csordogál előre, a korábbi sebesség felével-harmadával haladva. A csapatok az olaj-sima víztükör bámulása mellett leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy folyamatosan frissítik a szélelőrejelzéseket, és próbálják elfoglalni az azoknak leginkább megfelelőnek tűnő pozíciókat. Ez azonban közel sem egyértelmű. Ezt bizonyítja, hogy míg a Scallywag magányosan halad a többiektől délnyugatra, addig tőle északkeletre két külön kis boly is alakult. A középsőt a Team Brunel, a MAPFRE és a Turn the Tide on Plastic, míg a távolabbit a Vestas, a Dongfeng és az AkzoNobel alkotja. A helyzetet bonyolítja, hogy jelenleg éppen azok haladnak a leggyorsabban (10 csomó körüli sebességgel) akik a leginkább északkeletre helyezkedtek, de a Scallywag is hozzájuk hasonló tempóval megy. A középső csoport azonban rettenetesen szenved, ők csak 3-5 csomós sebességgel vánszorognak. Lassan azonban végre eléri a mezőny a kereskedelmi szélnek is nevezett erős és meglehetősen állandó irányú áramlással kecsegtető zónát, onnan végre ismét versennyé változhat a jelenlegi állóháború. És akkortól kezdve ismét bármi megtörténhet…

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.