VG: Ruyant felhajrázta magát az élre

Nagyot hajrázott Thomas Ruyant (LinkedOut) az előző 24 órában: megfutotta a verseny kezdete óta regisztrált legjobb egynapos időt (21,5 csomós átlag), és átvette a vezetést Thomsontól.

Aki mer az nyer – vagy legalábbis az élre áll. Ezt bizonyította be az elmúlt 24 órában Thomas Ruyant. A Vendée Globe-ot vezető Alex Thomson ugyanis nyugati, a dél-amerikai parokhoz közelebbi útvonalat követett, addig Ruyant kockáztatott, és bevállalta a hosszabb útvonalat, jóval keletebre húzódott a brit ásznál. A dolog bejött: UTC szerint szombat hajnali 4 után pár perccel átvette a verseny vezetését az eddig magabiztosan élen álló Thomsontól. Ráadásul szép tempóban közeledik Charlie Dalin (Apvia) is, nagyjából Ruyant útvonalát követve, jelenleg éppen 2 csomót ver Thomsonra. Jean Le Cam még mindig őrzi 4. helyét a sokkal gyorsabb hajók előtt, Kevin Escoffier továbbra is az ötödik, Louis Burton pedig a hatodik helyen vitorlázik. Persze hosszú még a verseny, nem dőlt még el semmi, a mezőny még csak most közeledik az Antarktisz-kerülő menet szűk bejáratához – vagyis a neheze még csak most következik.

Az elmúlt 48 óra is megtépázta egy kicsit a mezőnyt – Romain Attanasio túl van egy árbócmászáson, Kojiro pedig egy nagyvitorlajavításon – de senki sem esett ki, ugyanakkor partot ért a korábban árbóctörést szenvedett Nicolas Troussel. A parti nagyjavítás után újra rajtolt Jérémie Beyou szép tempóval vágtat a mezőny után, még nagyjából kétezer kilométernyi hátrányt kell ledolgoznia ahhoz, hogy már ne ő legyen az utolsó.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.