Soling EB a jövő hétvégén – amerikai résztvevőkkel is

Ismét a Balatonra figyel a vitorlás sport, hiszen május 1-5 között Alsóörsön rendezik a Soling Európa Bajnokság soros fordulóját.

Ismét a Balatonra figyel a vitorlás sport, hiszen május 1-5 között Alsóörsön rendezik a Soling Európa Bajnokság soros fordulóját.

A két hete rendezett Laser ifjúsági Európa Bajnokság után újabb nagy nemzetközi verseny, ezúttal a Soling Európa Bajnokság mezőnye látogat hozzánk. A legnagyobb esélyes, Litkey Farkas csapatának távolmaradásával meglehetősen nyílt a pálya – akárcsak a nevezés, hiszen az európai versenyre az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeznek résztvevők.

A Solingot a ’60-as években kezdték fejleszteni eleve azzal a céllal, hogy olimpiai szám legyen –  majd 1972-tól 2000-ig szerepelt az ötkarikás játékokon. De mindmáig nagy figyelem övezi ezt a viharálló, remek osztályt – adott rövid betekintést az osztály történetébe Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A május 1-5 között rendezett alsóörsi versenyen 22 hajó indul 8 országból – köztük természetesen magyar szereplők is. Hiányozni fog ugyanakkor a mezőnyből a legnagyobb esélyes, a tavalyi címvédő Litkey csapat.

Kerekes Kázmér versenyrendezőtől megtudtuk: az alsóörsi verseny nyílt Európa-bajnoki forduló lesz, így nem csak az öreg kontinensről, hanem például Kanadából és az Egyesült Államokból is jönnek résztvevők. Maga a verseny május 2-án indul két futammal. Összesen 9 fordulót terveznek, de már négy megtartott futammal érvényes lesz az eredmény. Ez azért különösen fontos, mert május 1-5 között meglehetősen változékony és sokszínű időjárás várható, változékony széllel.

A címvédő Litkey egység távollétében nem csak nevében, hanem a végeredmény tekintetében is meglehetősen nyitott a verseny. A legerősebbnek a holland egységek tűnnek, de a magyarok esélyei sem rosszak, hiszen Varjas Sándor csapata jó néhány dobogós eredményt szállított már a korábbi években, és a korábbi világbajnok Wossala György csapata is rendszeresen remekel.

„77 évesen nem érzem már magam az igazán nagy esélyesek között, de amíg mozgok, szeretnék versenyezni – mondta el a sportág nagy veteránja. Szerinte is a hollandok a legesélyesebbek, de mint mondta, „elég nehéz lenne előre tippmixelni a végeredményt”.

A Solingról

A Soling egy tőkesúlyos versenyhajó, amelyet a 1972-es németországi olimpiára tervezett a norvég Sverre Olsen Jan Lingével közösen, a nevükből származik a Soling elnevezés. A Soling rendkívül stabil, viharos szélviszonyok között is helytálló hajónak számít. A Soling 1972-től 2000-ig volt olimpiai hajóosztály, az 1996-os atlantai olimpián a Wossala-Vezér-Kovácsi csapat képviselte Magyarországot. Az eddigi legeredményesebb magyar hajók az Európa-bajnokságokon: Wossala-Vezér-Németh csapat kétszeres bajnok, a Litkey-Vezér-Weinhardt és a Gyenese-Vezér-Mónus egység pedig egy-egy Európa-bajnoki címmel rendelkezik. 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink