Két magyar csapat az L30 bajnokság dobogóján

Két magyar csapat is az első három között végzett az L30-as világbajnokságon: a Tranquilo második, a Present Perfect pedig harmadik lett a szlovéniai versenyen.

Világbajnoki ezüstérmes lett a tavalyi Európa-bajnok Tranquilo (Tihanyi Hajós Egylet – Balatonfüredi Yacht Club), a kormányos Bakonyi Attila, a legénység tagjai Rauschenberger Miklós, Nedbál Noel, Lukáts Csaba, Juhász György), a bronzérmet a Spartacus csapata, a Present Perfect nyerte, a kormányos dr. Tenke Péter, a legénység Goszleth Marcell, Tenke Martin, Szörényi Ádám, Takácsy Levente volt. A világbajnok végül, az utolsó napi hektikus, korai rajtbüntetésekkel és 30-40 fokos szélfordulókkal is színesített futamok után az amerikai Morning Breeze lett, Michael Norrissal a kormánynál. Ezzel az előző nap még vezető magyar Tranquilo és az ezüstérmes helyen tanyázó Present Perfect is visszaesett egy helyet… A többi magyar egység is nagyon jól szerepelt: negyedik lett az LP Solution Happy Merida Medgyesi Csaba kormányzásával, a hatodik helyen a Team Rusalka végzett (kormányos Végh Balázs), tizenegyedik lett a Vera Natura Komáromi Sándor irányításával.

A szlovéniai világbajnokság változatos körülmények között zajlott: az első nap szélhiány miatt nem sikerült futamot rendezni (egy verseny elrajtolt ugyan, de félbeszakították), a második nap 20 csomó körüli szelekben négy futamot is lenyomott a mezőny, a harmadik és a negyedik napon ismét gyenge szélben versenyeztek a hajók, a zárófutamra pedig kifejezetten idegtépő körülmények között került sor.

Az L30-as 30 lábas könnyű one design versenyjacht 2015-ben született: Rodion Luka olimpiai érmes és világbajnok vitorlázó ötlete nyomán Andrej Justin tervezte. Remek vitorlázó tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű, gyors – és könnyen szállítható, ez sem utolsó szempont, ha a nemzetközi versenyzésről van szó.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.