Kemény utolsó mérföldek Nándi előtt

<strong>Louis Burton befutása után immár Fa Nándort várja franciaországi Les Sables d’Olone kikötője. A 2016-2017-es Vendée Globe magyar versenyzője 1700 mérföldnyire a céltól biztosan őrzi nyolcadik helyét, de kemény napok elé néz. </strong>

Louis Burton befutása után immár Fa Nándort várja franciaországi Les Sables d’Olone kikötője. A 2016-2017-es Vendée Globe magyar versenyzője 1700 mérföldnyire a céltól biztosan őrzi nyolcadik helyét, de kemény napok elé néz.

Minden napra egy vihar – nagyjából így foglalhatnánk össze, mi vár még Fa Nándorra a célig. A 8. Vendée Globe nyolcadik helyezettje a következő, aki megpillanthatja a célt, a franciaországi Les Sables d’Olone kikötőjét – de a meteorológiai előrejelzések szerint addig még jó néhány nehézséggel meg kell küzdenie a Spirit of Hungary skipperének. Nándi a legfrissebb helyzetjelentés szerint az Azori-szigeteknél próbálja elkerülni az útját keresztező, Észak-Amerika felől érkező, északi irányba forduló alacsony nyomású légköri képződmény-rendszer legerősebb széllökéseit. Nándi e sorok írásakor alig nyolc csomós, de folyamatos sebességgel haladt, míg a közelgő napokban az alacsony nyomású légköri képződmények hatására sokkal hektikusabb lehet a Spirit of Hungary sebessége.
A magyar versenyző célba érésének időpontját még nem jelzi előre a Vendée Globe hivatalos oldala, Nándi maga február 8-ra várja a befutást. Az utolsó szakasz nem csak az időjárás miatt lehet nagyon megterhelő a már 87 napja egyedül vitorlázó Nándi számára, hanem lelkileg is, hiszen eddig minden célba ért versenyző arról számolt be, hogy az utolsó ezer mérföld volt a legkeményebb. (Erről beszélt a hetedik helyen ma reggel befutó Louis Burton is.)
Hajónaplója tanúsága szerint Nándi egyelőre jól van, de érthető módon bosszantja a helyzet alakulása. Íme február 1-én keltezett, e pillanatban legfrissebb személyes beszámolója a fedélzetről:
„Élénken emlékszem, hogy 1993-ban az akkori VG-n, 24 éve, szinte ugyanitt, már ugyanígy hazafelé rogyasztott meg lelkileg, fizikailag az út. Az Istenért sem fordult a szél, már régen a cél felé kellett volna tartanom és én Amerikába vitorláztam. Igaz, akkor kemény aknamezőn mentem, végig éles menet, meredek hullámok, és minden hullámban azt hittem, hogy ledől az árbocom. Olyan zökkenések, döngések, rázkódások, hogy a lelkem szakadt ki és fáradt volt akkor már minden, én is.
Most nem ennyire barátságtalan a helyzet, de idegileg most is nehezen élem meg, hogy az egyébként precíz előrejelzés valamit mutat, és nagyon más a valóság. Most is Amerikába vitorlázok a haza irány helyett, és tehetetlen vagyok, nincs semmi alternatívám. Ha áthauzolok, az pozitív, jó irányba visz, csak kivitorlázok a szélből, pont bele a magasnyomásba. Ezen a csapáson tökéletesen ellenkező irányba megyek, mint kellene. Az észak jó irány, belevisz a szélbe, de pont arra nem tudok menni. Örjítő.”

Háttér-cikkünket a 8. Vendée Globe-ról és Nándi elismerésre méltó teljesítményéről keresse a Vitorlázás Magazin jövő héten megjelenő 2017/1-es számában!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.