AC: kiestek a britek

Nagy meglepetésre kiestek a 35. Amerika Kupáért folytatott küzdelemből a britek, miután az új-zélandiak 5:2-re verték őket.

Nagy meglepetésre kiestek a 35. Amerika Kupáért folytatott küzdelemből a britek, miután az új-zélandiak 5:2-re verték őket.

Szöveg: Simon István Fotó: AC

„Nagyszerű verseny volt, fontos tapasztalatokra tettünk itt szert” – próbálta a lehető legoptimistábban kommentálni Sir Ben Ainslie, a Land Rover BAR csapatának vezetője kiesésüket a versenyből. A briteket az egyre inkább megállíthatatlannak tűnő új-zélandiak verték 5:2-re. Pedig a kiwik egész előző éjszaka és a tegnapi versenynapon is dolgozhattak és aggódhattak, hogy vajon a szerdai bukásuk után elkészül-e a párbajig a hajójuk. Nos, elkészült. És remekül ment. A Land Rover BAR-nak kétszer meg kellett volna verniük az ellenfelüket, hogy a 3-1-es kiinduló állást egálig felhozzák – és persze meg kellett volna nyerniük a mindent eldöntő utolsó kört is. Az első futamon még rögtön a pre-startnál 26 másodperces előnyt sikerült kiharcolniuk, de ez szép lassan elfogyott. Peter Burlingék a hetedik fordulónál vágtak eléjük. Ezzel el is úsztak a britek esélyei. De a 4-1-es állásról még egyet szépítettek, a következő összecsapást ugyanis stílusosan megnyerték. Ez volt azonban az utolsó villanásuk a 35. Amerika Kupán, hiszen a következő fordulóban ismét a kiwik diadalmaskodtak. Sir Ben Ainslie pedig elkezdhette fogalmazni magában búcsúmondatait.

A britek kiesése az előzetes tesztek és tét nélküli edzőmeccsek után meglepőnek tűnhet, de már az első éles futam óta szinte csak estek-keltek. Leginkább a stabil repülést garantálni hivatott vezérlő rendszerrel akadtak gondjaik, többször előre billent a hajó és a habokba fúródó orr nagyon meglassította őket.

Ma az Artemis és a Softbank Team Japan párbajainak második köre következik. Az állás egyelőre 4-3 a svédek javára, de Dean Barker csapata okozott már számos meglepetést és a hátránya sem vészes, így még akár meglepetés születhet ebben a körben is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.