3 hasznos tipp: így válasszunk vitorlás cipőt

Hirdetés – A hamarosan kezdődő szezon kitűnő apropó arra, hogy megvizsgáljuk a vitorlázáshoz használt ruhatárunkat, és beszerezzük, amire szükség van. Ennek az egyik kulcseleme a vitorlás cipő.

1. A legfontosabb: a cipő talpa

Az egyik legrosszabb ötlet, ami a vitorlázás kapcsán felmerülhet: sima talpú cipőben a fedélzetre lépni. A tapadás ugyanis kulcsfontosságú, hiszen a hajó fedélzetére felcsaphatnak a hullámok. Emellett egy vitorlás fedélzete sokszor meredeken megdől, ilyenkor nagy szerepe van annak, mennyire tapad meg a cipő talpa a nedves felületen.

Tehát amellett, hogy a talp anyaga jól tapadó gumi, az is fontos, hogy finom, aprólékos bordázat, minta borítsa. Egy erősen tapadó cipő megakadályozza, hogy megcsússzunk, elessünk, és megóv a legrosszabbtól: a vízbe eséstől is.

2. A talp színe is számít: csak a fehér jó

A magyarázat egyszerű: a sötétebb talpú cipők nyomot hagyhatnak a hajó világos színre – az esetek többségében fehérre – festett fedélzetén. Főleg csúszáskor áll fenn ennek a veszélye, vagyis hogy a cipő színes csíkot húz a fedélzeten. Ennek eltávolítása aztán vagy sikerül vagy nem. Ha a hajó kölcsönzött, komoly összeg lehet ennek a kárnak a kompenzálása. De saját hajónk fedélzetén éppen úgy problémát jelentenek az esetleges színes vagy fekete csíkok.

Ha utasként vesz részt valaki egy vitorlázáson, persze nem kell feltétlenül vitorláscipőt húznia. Arra azonban jó, ha utasként is odafigyelünk, hogy fehér talpú cipőt viseljünk. Erre tökéletes megoldást jelenthet egy jó minőségű – például Skechers – sportcipő – feltéve, ha fehér talpa van.

3. Tartósság, kényelem és vízállóság

(fotó: Kasia Klimkowska)

Vitorlás cipő vásárlásánál ez az a három tényező, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

A vízállóság jelentőségét talán nem szükséges különösebben ecsetelni: tavasszal vagy ősszel, hűvösebb időben különösen fontos, hogy a lábunk száraz maradjon a hajó fedélzetén. De nyáron is előfordulhat olyan lehűlés, amikor nem kellemes a víztől tocsogó cipő. Szerencsére a jó minőségű bőr vitorlás cipőket vízlepergető anyaggal kezelik, ami garantálja a megfelelő vízállóságot.

A kényelem is fontos, hiszen a vitorlázás során kifejtett folyamatos erőfeszítés és készenlét nehezen képzelhető el egy olyan cipőben, ami szorít vagy töri a lábat. Abból pedig, hogy a vitorlás cipő nem elsősorban divatcikk, következik, hogy praktikus, ha nem kell minden szezonban újat venni.

Ha sikerült beszerezni egy minden szempontból megfelelő vitorlás cipőt, érdemes óvni a sérülésektől. Ennek érdekében a vitorlás cipőt, amit a vízen használunk, lehetőleg ne viseljük a szárazföldön. A legtöbb ilyen lábbeli talpa ugyanis éppen a már említett jó tapadás érdekében puha gumiból van. Ezt pedig egy éles tárgy, például egy üvegdarab könnyen megsértheti.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.