Rajtol a VG egyetlen előfutama

Ma rajtol el a mezőny a 2020-as Vendée Globe egyetlen hivatalos előversenyén, a Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne nevű meneten, amely öt résztvevő számára létfontosságú – köztük a magyar hajóval induló Armel Triponnak is.

Idén a világjárvány miatt elmaradt a Vendée Globe-ot szokás szerint megelőző, kisebb-nagyobb előversenyekből, sajtótájékoztatókból és közös gyakorlásokból álló „hájp” – így a július 4-én rajtoló Arctique-Les Sables d’Olonne hivatalos „előverseny” az egyetlen tesztelési lehetőség a mezőny számára. Az egészségügyi helyzet persze erre is rányomta a bélyegét: minden versenyző maszkokban szaladgált az kikötőben az előző napokban, abban is nyilatkoztak, és csak arra az időre vették le azokat, amíg a kötelező orvosi vizsgálaton átestek…(Lásd galériánk képein!)

A verseny eredménye semmilyen módon sem befolyásolja majd a 4 hónap múlva induló Vendée Globe leendő befutóját, igazi tétje a 20-ból csupán 5 résztvevő számára van: Armel Tripon, Kojiro Shiraishi, Clément Giraud, Isabelle Joschke és Sebastien Simon még nem rendelkezik a kvalifikációhoz szükséges mennyiségű szóló-vitorlázó mérfölddel, ezért számukra létfontosságú végig menni a távon. Magyar induló ugyan az idén nem lesz, mégis van kinek szorítanunk, hiszen Armel Tripon egy magyar építésű (Pauger Carbon) hajóval áll rajthoz. A L’Occitane az első tengeri próbák során remekül teljesített, de néhány napja komoly sérülést szenvedett, a magyar műhely szakemberei rohamtempóban hozták rendbe Tripon számára – de remélhetőleg az újgenerációs szárnyas IMOCA60-as jól fogja bírni a távot.

A 2020-as Vendée Globe mezőnyéről, útvonaláról, technikájáról és kulisszatitkairól a Vitorlázás Magazin következő, idei 5-ös számában olvashatnak részletes cikket.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Kép: DPPI, nyitóképünkön: Armel Tripon, L’Occitane – fotó: DPPI

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.