Hol lehet Budapesten vitorlázni?

Városi hajózás, ha a fővárosi karanténból nem tudunk kimenni. Budapesten vitorlázásra a Városligeti-tavat, a Dunát, vagy a viccesebbek a Járda-szigeteket javasolták a budakalászi tavak mellett.

Litkey Farkas mai facebookos kérdése alapján indult el egy hirtelen ötletroham, hogy Budapesten hol lehet vitorlázni. A kérdés a jelenleg hatályos rendelet szerint minden vitorlázó fejében megfordul, de arra nem gondoltunk milyen ötletroham érkezik a hajósoktól a budapesti lehetőségekről.

Az ötletek között szerepel a valóban vitorlázható a budakalászi Lupa-tó, illetve mellette a híres Trafik Kupa helyszíne, az Omszki-tó, ahol Optimistekkel versenyeznek immár 30 éve minden novemberben. Budapest határán kívül esik mindkét helyszín a térképen, de ott van még alternatívának a Lágymányosi-öböl, ismertebben Kopaszi-gát, ami száz méteres szélességgel a tavaszi trükkös szelekben tényleg jó terep lehetne a városi vitorlázáshoz, ahogy ezt már sokszor bemutatták itt kishajókkal.

Az vicces javaslatokból is van bőven: kádban, a Városligeti-tóban, a Parlament előtt, a Vérmezőn, ahol állítólag állandó a szélirány – de ez sajnos nem így van. Van aki Budapest belvárosát ajánlja – ezt nem fejti ki, de biztos, hogy elég üres mostanában. Egyesek felajánlják a 3,5 x 7 méteres medencéjüket, erkély vitorlázásnak pedig madáritatóban papírhajókkal versenyzést, fújjuk és bármikor van szél, ahonnan csak szeretnénk. A legviccesebb, szürreális javaslat, hogy menjünk el vitorlázni a Járda-szigetekre… 🙂

Felmerült az ötletroham hatására, hogy a nagyon kevés járattal működő Liszt Ferenc repülőtéren homokfutó vitorlásokkal is lehetne most száguldozni, makulátlan betonfelületek vannak hozzá.

Vannak még megvalósítható ötletek bőven: Ráckevei-, vagy Soroksári-Duna ágában, Ráckevétől délre nagyon szép vízfelület van és sok fordulóval kalkulálva innen északabbra is lehet vitorlázni a keskenyedő majdnem álló vízű folyóban. Egyébként itt hajósvizsgák is vannak, szóval nem kérdés a használhatósága. Végre egy hely ahol kiderül, hogy miért kell folyami vizsgát tenni itthon a vitorlás jogsihoz.

Sokan bátran küldenek minket a Nagy-Dunára, vagy fel a Duna-kanyarba, a Hárosi-öbölbe, vagy a Pilismaróti-öbölbe, vagy a Bolgárkertész-öböl és a Gubacsi-híd környékére. A városban maradva felmerül a Feneketlen-tó Optimistekkel, a Hajógyári-öböl az Árpád-hídnál – mindkettő méretében használható lehet gyerekeknek a gyakorláshoz.

Balaton miért nem? Többen azt javasolják Farkinak, hogy legyen balatoni lakos, jelentkezzen be állandó lakcímmel. A sportkarrier érdekében, van aki fel is ajánlotta a lakcímét Farkinak. A Közlönyben a 170/2020 rendelet szerint: „a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.” továbbá a 2. bekezdés szerint: „Az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezések akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.” Ezt az egyik olvasó is úgy értelmezi, hogy az országból bárhonnan le lehet menni a Balatonra vitorlázni – amennyiben ezt tömegsport célú edzésnek nevezzük el.

Felmerül így a javaslatok között a sok olimpikonunkat kinevelő Velencei-tó, Farki karrierjének első helyszíne. Nem mindenkinek ismert, de a Tatai Öreg-tó és a Tisza-tó is jól vitorlázható tavak, nyáron élénk hajós élettel.

A városi vitorlázás egyik hagyományteremtő szándékkal megrendezett regattájának összefoglaló videója Fluck Jenő szervezésében zajlott. Itt megtekinthető, a Viking Yacht Club adott helyet a folyami vitorlás versenyeknek.

Aki sehova se tud, vagy már nem is akar eljutni, annak még ott van a modell vitorlázás – ez a belvárosi vízeken tényleg űzhető, vagy marad a Virtual Regatta. Több hajó részvételével, nagyobb, vagy legalább húsz fős mezőnyben nagyon izgalmas pillanatokra és sok taktikai gyakorlásra van lehetőség a kanapéról is.

fotók: facebook

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.