Caffari: Így kezeld az elszigeteltséget!

Természetanya megnyomta a reset gombot – írta Facebook csatornáján Dee Caffari vitorlásversenyző, aki számos hasznos tippel szolgál azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük az elszigeteltséget.

Nemrégiben megírtuk, miért kezelhetik jobban a vitorlázók másoknál a jelenlegi járványügyi helyzetből adódó problémákat. Egy tapasztalt és világhírű vitorlázó hölgy, Dee Caffari pedig arról adott tanácsot Facebook-oldalán, hogyan kezelhetjük magát az elszigeteltséget.

„Van némi tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük az izolációt, hiszen az Aviva Challenge alkalmával 6, a Vendée Globe-on pedig 3 hónapig voltam magányosan a tengeren. Egy 72 lábas hajó talán kényelmes helynek hangzik, de azért messze nem annyira komfortos, mint az otthoni karantén” – helyezi képbe saját tapasztalatival kapcsolatban az olvasót Dee Caffari, aki a világ egyik legismertebb vitorlázó hölgye, saját csapata élén részt vett a legutóbbi VOR-on is. Íme a tanácsai!

  1. Kommunikáljunk folyamatosan, mert ez mindannyiunk számára fontos megerősítést jelent. Ha mi vagyunk karantéban, akkor számunkra különösen fontos, hogy beszéljünk másokkal, ha pedig ismerőseink, akkor nekik számít sokat, hogy kapcsolatba lépjünk velük. Maradjunk kapcsolatban és kérjünk segítséget, ha szükséges!
  2. Napi 24 órát egyedül tölteni mindenki számára idegen érzés – különösen akkor, ha a megszokott kimozdulási lehetőségeink (munkába járás, baráti találkozók, vásárlás, edzőterem-látogatások) sem adottak. Törekedjünk arra, hogy a felszabadult időt hasznosan töltsük – és töltsünk is mindig valamivel időt! Fontos, hogy mindig legyen egy következő kis feladatunk, valami dolgunk, ami segít elütni az időt.
  3. Használjuk a technológiát! Ha eddig nem ismertük a Skype vagy a Facetime varázsát, itt az ideje megismerkedni vele! A közösségi média, a telefon és akár az e-mail mind-mind remek eszköz arra, hogy másokkal kapcsolatot tartsunk otthonunkból.
  4. Arra koncentráljunk, amit irányíthatunk, és ne pazaroljunk energiát olyan dolgokra, amelyeket nem tudunk befolyásolni! A média minden pillanatban bombáz minket információval a külvilágból. Ezek egy része hasznos, hogy képben legyünk. De ne töltsünk túl sok időt aggasztó híreket olvasva és miattuk aggódva, különösen akkor, ha ez érezhetően növeli bennünk a stresszt. A válság sokakat hoz nehéz helyzetbe, ha minket is, akkor, jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk egyedül! Koncentráljunk arra, hogy milyen új lehetőségeket tudunk elképzelni magunknak a jövőben, ne keseregjünk a helyzetünkön! Próbáljunk kész tervvel előállni, hátha szükség lesz rá!
  5. Nézzük a dolgok jó oldalát! Ez nagyban segíthet a lelki egyensúlyunk megőrzésében. Ha nehéz napunk van, törekedjünk arra, hogy a végére jussunk – aztán a következő nap végére. Ne hetekben, hónapokban gondolkodjunk, inkább csak napokban vagy órákban. A nap fel fog kelni holnap is. Ez a helyzet is meg fog oldódni.
  6. Vegyük észre a lehetőségeinket! A mai rohanó világban sokszor nincs időnk átgondolni az életünket és a lehetőségeinket. Most végre jut erre idő. Korábban is azon töprengtünk, hogy foglalkozást váltsunk? Nos, itt az idő rá! Vagy régen tervezzük, hogy megírjuk első sikerkönyvünket? Nosza! Ahogy az alkalom szüli a tolvajt, úgy a lehetőség szülheti a sikert is.
  7. Fogadjuk el a megváltozott körülményeket! Ahogy a tengeren is hiába háborognánk, hogy szeretnénk kimozdulni a hajóról, vagy szívesebben lennénk máshol, valami egészen mást csinálva, együtt kell élnünk az adott helyzettel. Tekintsünk most is így a dolgokra! A vírus miatti korlátozások, a bezártság érzése dühöt és ingerültséget szíthat bennünk, és az is érthető, ha meg vagyunk ijedve. Ezek az érzések azonban elszívják a mentális energiánkat. A helyzet elfogadása tisztábbá teszi a gondolkodásunkat.
  8. A jövő másmilyen lesz. Ez a valóság, ezt el kell fogadnunk. Természetanya megnyomta a reset-gombot – így most rajtunk a sor, hogy tegyük jobbá az életünket!

 

A világban csak a változás állandó. Az határozza meg, kik is vagyunk, hogy miként tudunk adaptálódni ezekhez. A jelenlegi világjárvány felfedi, hogy a többségünk fél az ismeretlentől, és a reakciónk a pánik. Használjuk ki ezt a lehetőséget arra, hogy segítsük egymást!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.