Nautitech 40: UFO A BALATONON

Aligha kétséges, hogy a Balaton legnagyobb belterű vitorlása az a Nautitech 40-es katamarán, amelyet a hajosprogramok.hu tett nemrégiben vízre Füreden. Megnéztük és megdöbbentünk.

Aligha kétséges, hogy a Balaton legnagyobb belterű vitorlása az a Nautitech 40-es katamarán, amelyet a hajosprogramok.hu tett nemrégiben vízre Füreden. Megnéztük és megdöbbentünk.

Szöveg: Lénárt Attila, Fotó: Vitorlázás Magazin

„Hogy fogjuk egyetlen fotón megmutatni ezt a hatalmas szalont?” – ez volt az első gondolatom, amikor beléptem a 12 méter hosszú Nautitech 40-es belterébe. Ha sok időt tölt az ember hajókat vizslatva, akkor hozzászokik ahhoz, hogy keskeny, hosszúkás szalonokat lát – most azonban zavarba ejtően széles, tágas volt a tér. Akár egy luxus utasszállító kapitányi hídján – annyi különbséggel persze, hogy itt műszerek és kezelőszervek helyett kb. 12 személyes, elegáns bőr ülőgarnitúra terpeszkedik a frontfal alatt. A bejárat mellett konyha- és mosogatópult. És persze klíma is van. Az egész miliő olyan, hogy ha ledobja magát az ember a kanapéra, sokkal inkább otthon érzi magát a tévé előtt (az is van!), mint sem hajón.

A szalonból mindkét irányba lépcső indul az úszótestek mélyére, ahol nem csak 2-2 (plusz 1-1 fél) kajütöt találunk 188 centiméteres testalkattal is kényelmes dupla fekhelyekkel, hanem mosdót is! Az említett két „fél” kabin pedig az orr felé, a középsőkből nyílik. Kipróbáltam: még ezekben is el lehet helyezkedni. Gyerekeknek pláne ideális ez a hely. Persze, jobb, ha a gyerekeket nem hagyjuk bújócskázni ezen a katamaránon, mert akkora, hogy sosem akadunk rájuk…

Tároló helyből is van bőséggel: tucatnyi szekrényt számoltam össze. De lehet, hogy nem vettem észre mindegyiket.

Hasonlóan zavarba ejtő a méretes katamarán terasza is. Kokpitnak ugyanis nem nevezném a két test közötti hátsó teret, mivel nem ez, hanem a testek végében kialakított két kormányállás a skipper munkatere. Így a teraszon kezelőszervek helyett ülőhelyek vannak és egy hatalmas, bővíthető asztal – épp csak akkora, hogy egy kisebb gyár minden alkalmazottja elfér körülötte a nyitható tető alatt.

Az egyetlen vonallal rajzolt fedélzeten olyan kényelmesen sétálgathatunk körbe-körbe, mint a középkori szerzetesek a kerengőben. Nincsenek zavaró kötelek az utunkban, nem kell felmászni a felépítmény tetejére.

Nagyjából egy órát töltöttem a hajó fedélzetén, mire rájöttem, mi a legfurcsább benne: az, hogy az Istenért sem himbálózik. Kicsit sem. Biztosan nem is dől meg hármas félszélben.

Ez volt az első ismerkedésünk a Balaton legnagyobb katamaránjával – de hamarosan foglalkozunk majd még vele.

Érdemes.

Az egyetlen vonallal rajzolt fedélzeten olyan kényelmesen sétálgathatunk körbe-körbe, mint a középkori szerzetesek a kerengőben

A szalonból mindkét irányba lépcső indul az úszótestek mélyére, ahol nem csak 2-2 (plusz 1-1 fél) kajütöt találunk dupla fekhelyekkel, hanem mosdót is


A teraszon kezelőszervek helyett ülőhelyek vannak és egy hatalmas, bővíthető asztal – éppen csak akkora, hogy egy kisebb gyár minden alkalmazottja elfér körülötte


Műszerek és kezelőszervek helyett 12 személyes, elegáns bőr ülőgarnitúra terpeszkedik a frontfal alatt

 

Műszaki adatok:
Hossz: 11,98 m
Szélesség: 6,53 m
Merülés: 1,15 m
Vitorlafelület: 89 nm
Szállítható személyek száma: 15+1
Fekvőhelyek száma: 12, 10+2

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.