Elektromos jetski a Balatonra

Ha még Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag-győztes vitorlázó szerint is elkellenek ilyen sporteszközök a Balatonra, akkor abban azért lehet valami… Az elektromos jetski immár nem csak terv, hanem valóság, immár hivatalosan is bemutatták.

Ha még Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag-győztes vitorlázó szerint is elkellenek ilyen sporteszközök a Balatonra, akkor abban azért lehet valami… Az elektromos jetski immár nem csak terv, hanem valóság, immár hivatalosan is bemutatták.

Kizárólag magyar mérnökök és fejlesztők munkája az a különleges vizisporteszköz-család, amelyet a napokban mutattak be Balatonkenesén. A Narke TheElectrojet lényegében olyan környezetbarát, elektromos jetski, amelyet a Balatonon is szabadon lehet használni. Kipróbálni még nem nyílt módunk, de első szemrevételezésünk után annyit kijelenthetünk róla, hogy nagyon pofás, high-tech cuccnak tűnik.

De nem csak tetszetős, hanem gyors is a jármű, hiszen a gyártó szerint akár 55 km/h sebességgel is száguldhatunk vele a vízen. Hajtásáról egy háromfázisú aszinkronmotor és egy lítium-ionos akkumulátorcsomag gondoskodik és nagyjából másfél óráig működik egy feltöltéssel. A karbonszál erősítésű kompozit test rendkívül letisztult és kifinomult megjelenést kölcsönöz, ezt támogatja a személyre szabható okos kijelző, amelyről leolvasható többek között az UV-sugárzás mértéke, a töltöttségi szint, a megtett távolság, a kikötő távolsága, de még a bejövő hívásokat és üzeneteket is jelzi.

Az Electrojet 4,02 méter hosszú jármű, három személyes és használni csak kihajóvezetői engedéllyel lehet.

Az elektromos jetski ötlete néhány évvel ezelőtt pattant ki Tóthfalussy György és Rádi Péter fejéből. A fejlesztő csapatban szerepet vállalt a COMO elektromos jachtot megalkotó Juhász György és Réder Ákos páros is, de a projekten ma már több mint negyvenen dolgoznak.

Már a névadás is kifejezi az alkotók, tervezők szándékát: a Narke eredetileg egy elektromos rája faj, amely az Indiai-, illetve a Csendes-óceánban cirkál. Akárcsak a rája, az Electrojet is, légies, és a lehető leghatékonyabban használja energiáját.

Az Electrojet bemutatóján részt vett Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag-győztes vitorlázó is, aki kifejtette: szerinte van helyük a Balatonon azoknak a hajóknak is, amelyeket nem a szél segítségével közlekednek. Az elektromos jetskit remek kezdeményezésnek tartja, de szerinte szükség lenne (megfelelő sebességkorlát felállítása mellett) a motorhasználati szabályok újragondolására a Balatonon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.