Autóval a Kékszalagra?

Így csinálja egy profi autóversenyző!

Beköszöntött a nyári szezon, javában tartanak a vitorlásversenyek, így egyre többen indulnak a vízpartok felé. Az átlagos autók is ebben az időszakban teszik meg éves futásteljesítményük nagyobbik részét – ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen üzemanyag kerül ilyenkor a tankba. A csúcsminőségű prémium termékekkel nemcsak erősebb lesz a motor, de élettartama is jelentősen megnőhet.

Legyen szó akár a Balaton, akár a horvát tengerpart felé „ingázókról” a kedvenc vitorláskikötő felé közlekedve is egyre több magyarországi autós tankol prémium üzemanyagot. „Egyre több magyarországi autós fedezi fel a prémium üzemanyagok nyújtotta előnyöket: a nagyobb teljesítményt, javuló hatékonyságot, az optimális működést és hosszabb motorélettartamot” – mondta lapunknak Wéber Gábor autóversenyző, Forma–1-es szakkommentátor.

A prémium üzemanyagok innovatív összetevői segítségével jobb működést és nagyobb hatékonyságot szavatolnak a modern járművek motorjai számára, megelőzik a korróziót a motor alkatrészein, a befecskendezési rendszerben és az üzemanyagtartályban is, illetve eltávolítja a már ott lévő szennyeződéseket. A prémium üzemanyagok mindezekkel meghosszabbítják a motor élettartamát, és fenntartják annak teljesítményét hosszabb távon is.

Wéber Gábor szerint az üzemanyag alapvetően befolyásolja egy autó, illetve motorja élettartamát. A tankba töltött anyag nemcsak a jármű károsanyag-kibocsátását, illetve az erőforrás hatékonyságát javítja, de a motor hangját, illetve akár a vibrációkat is pozitívan befolyásolja. Bizonyos határok között a gyári, középértékekre beállított motorokat is lehet „tuningolni”, illetve a használt üzemanyagból is ki lehet hozni a maximumot – tette hozzá. A minőségi üzemanyag különösen fontos lehet az éppen most induló nyári szezonban, az átlagautós ugyanis ilyenkor „tudja le” a teljes éves futásteljesítménye nagyobbik részét – hangsúlyozta Wéber Gábor. A legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő prémium üzemanyagok nemcsak az autó teljesítményét növelhetik, gyorsulását javíthatják, de jelentős szerepet játszanak a motor tisztításában, tisztán tartásában is. A nyári szezonban megtett nagyobb utak során pedig ez a hatás – már az első tankolástól – intenzívebben, rövidebb idő alatt jelentkezik – tette hozzá Wéber Gábor.

Az egyre tudatosabb vásárlók ráadásul ma már sok esetben nem egyszerűen a prémiumot keresik, a kiemelkedő minőségű termékekkel szembeni elvárásaik is folyamatosan emelkednek. A gyártók kutatás-fejlesztési laboratóriumai ezért a legnagyobb autóipari szereplőkkel és tudományos intézményekkel, egyetemi kutatóhelyekkel is együttműködnek annak érdekében, hogy a legmodernebb motorokra optimalizált üzemanyagokat kínálhassák vásárlóiknak. Az OMV például hosszú kutatómunka után éppen egy éve vezette be a MaxxMotion 100plus üzemanyagot, amely az autó- és üzemanyagipar legmagasabb, a World Wide Fuel Charter Category 5 előírásaiban foglalt követelményeit is teljesíti. Utóbbi minősítés kapcsán Wéber Gábor szerint érdemes figyelembe venni, hogy az üzemanyagok minőségének meghatározásában az egyik legjobb kiindulópont, ha a jármű- és motorgyártók értékelését vesszük alapul. A World Wide Fuel Charter szabványrendszerét pedig éppen ezek a szereplők hozták létre, öt minőségi kategóriába sorolva az üzemanyagokat. A legmagasabb szintet a Category 5 jelenti, egyelőre azonban nem sok olyan termék található sem az európai, sem a magyarországi piacon, amely teljesítené az ehhez szükséges követelményeket.

A jobb teljesítmény és a hatékonyabb égés a tisztító hatás, illetve a magas oktánszám eredménye – utóbbi az OMV MaxxMotion 100plus esetében legalább 100. Az előnyöket befolyásolja a vezetési stílus és a gépjármű állapota, az összehasonlítás alapja pedig az EN 228-as szabványnak megfelelő alap
95-ös motorbenzin.

A legmagasabb sztenderdnek megfelelő, az OMV schwechati üzemanyag-kompetenciaközpontjában létrehozott MaxxMotion 100plus-t komoly teszteknek vetették alá, nemcsak házon belül, hanem független laboratóriumokban, köztük a Bécsi Egyetemen is. Az eredmények szerint a termék – a motor állapotától és a vezetési stílustól függően – valóban javítja a motorteljesítményt és kedvezőbb gyorsítást tesz lehetővé, innovatív összetevői pedig magas szintű kopogástűréssel ruházzák fel az üzemanyagot. Utóbbi tulajdonságot főleg a modern, nagy teljesítményű, direkt befecskendezéses, turbós motorok értékelik a hatékonyság, a teljesítmény és az élettartam szempontjából egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.