Szépen helyt álltak a magyarok a 29er Eb-n

Első nekifutásra kifejezetten jó eredménnyel büszkélkedhetnek azok a magyar egységek, amelyen első ízben szerepeltek 29er Európa-bajnokságon augusztus végén a franciaországi Quiberonban.

Első nekifutásra kifejezetten jó eredménnyel büszkélkedhetnek azok a magyar egységek, amelyen első ízben szerepeltek 29er Európa-bajnokságon augusztus végén a franciaországi Quiberonban.

A magyar vitorlázók teljesítményéről Goszleth Marcell edzőtől számolt be az MVSZ hivatalos oldalán. E szerint a kvalifikáció után a 179 hajót 4 csoportra osztották: az Arany csoportban 50 hajó folytathatta a versengést, míg a z Ezüst-, Bronz- és a Smaragd csoportokban egyaránt 43-43 hajó vívott egymással a döntőben.
Az áramlás továbbra is fontos része volt a taktikának. A rajtoknál és a pálya széleihez közel vitorlázva nagyon észnél kellett lenni. Könnyű volt például korai rajtot venni, amikor épp kifelé folyt a víz a vonalon, néha akár 12-14m/perc erősséggel. A 29er mezőny nagyon együtt van, és ha az indításnál valaki korábban gyújtja be a rakétát, viszi magával a sort, mert 1-2 másodperc fáziskésés egyet jelent a használhatatlan rajttal, így mindenki teper. A szélerő jellemzően 7-12 csomó volt.
Kocsis Bálint és Pavlik András a 67. helyen került be az Ezüst csoportba. Innentől kezdve egy futamban hibáztak, ahol korai rajttal kizárták őket, de ezt leszámítva kiegyensúlyozott versenyzéssel napról napra kapaszkodtak előrébb az összetettben. A végén egy harmadik hellyel megfejelve addigi javuló futameredményeiket egészen a 7. helyig jutottak az Ezüst csoportban, ami 57. helyet jelent a végelszámolásnál.

Lászlófy Levente és Arányi Barna ugyancsak az Ezüst csoportban döntőzött. Elsősorban rajtjaik bizonytalansága hátráltatta őket abban, hogy az élmezőny állandó tagjai legyenek. Amikor összeállt a kép, akkor képesek voltak futamot is nyerni, ami itt az Ezüst csoportban sem sétagalopp. Sokat tanultak a 15 futam alatt és jóval magabiztosabban utazhatnak ősszel a Gardára a következő 29er Eurocup versenyre. Végső helyezésük az Ezüst csoportban 24. összetettben a 74. hely.

Ralovich Dávid és Borbás Barna a legkevesebb nemzetközi tapasztalattal érkezett erre a versenyre. Ennek ellenére jól felvették a ritmust és csak kevéssel maradtak le a Bronz csoportról. A Smaragd csoportban aztán gyakorolhatták, hogy milyen egy ekkora mezőnyben az élen vitorlázni. Több futamot is vezettek és első, második és harmadik helyet is futottak  a döntő futamok során. Végül a 145. helyen zárták a versenyt, amely számukra jó kezdés ezen a szinten.

Fotó: Robert Hajduk – ShutterSail.com

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink