Petíció indult a bojás kikötésért is

Több mint 210 vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon. A kikötőhelyek ugyanis elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult, hogy feltérképezzék a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit.
Lehet, hogy az idei szezonban sok helyen találkozhatunk bójához kötött vitorlásokkal a magyar tengeren. Ezen dolgozik Gerő András, aki szerint

a kikötőkben minden helyet eladtak, ráadásul, mint mondja, a megemelt kikötői árakat a kisebb hajók tulajdonosai nem tudják kifizetni, így jópár vitorlás partra kerül – számolt be róla a Likebalaton.hu.

– Drámai a helyzet. Megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi. A hozzánk beérkező panaszlevelekből észleltem a bajt, és megkerestem azokat, akik segíteni tudnak. Végignéztük, hogy mi lenne a teendő, hogy lehetne ezt megoldani, milyenek a jogszabályok. Elvileg a Balatonon nem tiltott a bójázás. Egyébként a az északi parton a múlt század végéig főleg ily módon álltak a csónakok és vitorlások. De ezek megszűntek, a kikötők beszippantották a hajókat – mondta Gerő András.

 

Korabeli fotó a Balatonon veszteglő vitorlásokról 1940-ből
Fotó: Fortepan/Ember Károly dr. adománya

 

A mostani veszteglésre elhelyezett bóják egy része nem biztonságos

Ha sokunknak nem is tűnt fel, az igazság az, hogy most is több száz hajó van bóján a Balatonon.

– Ők azok, akik áldozatként kikerültek a kikötőkből. A bevállalósabbak házilag barkácsolt eszközön állnak, például egy kibetonozott traktorgumira kötve. De ez nem környezetkímélő, ráadásul veszélyes. Képzeljük el, ha egy elsüllyedt hajóba beakad egy arra rohanó vitorlás! Súlyosan megsérülhet, hiszen a víz alatt nem láthatjuk az akadályt.

Nemrég egy ilyen víz alá került vitorlást szedett ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, mivel a tulajdonosnak arra sem volt pénze, hogy hajóját kiemelje a mederből.

A mentést egyedülálló módon közadakozásból oldottuk meg. Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy szervezzünk meg a hatóságok tudtával egy szabályozott és biztonságos bójázást a tavon – fejtette ki Gerő András.

Itt látható, hogy alig volt észrevehető az elsüllyedt vitorlás Alsóőrsön:

Ki is kell jutni valahogy a hajóhoz

Régen a bóján lévő vitorlásokhoz tartozott egy boci, vagyis egy kis csónak, azzal mentek ki a vízi járművekhez. Sőt ezeket túrákra is magukkal vitték, és persze ezekkel jutottak vissza a partra.

– Valahogy ezt a világot szeretnénk visszahozni. De nem kell minden hajóhoz csónak! Lehetnek olyan szolgáltatók, akik a vitorlásukhoz szállítják az embereket. Gondoskodnunk kell olyan bójanehezékekről, melyeken nagyobb 3-4 tonnás hajók is biztonsággal állhatnak. Egy ilyen nehezék súlya meghaladja az 1 tonnát. Már tárgyalunk a lehetséges gyártókkal. A biztonságos lehorgonyzáshoz megfelelő, méretezett láncra is szükség lesz. Kell egy szállító, aki a tonnás súlyokat leviszi a partra. Szükségünk lesz például ipari hajókra, amelyek a nehezékeket elszállítják a telepítés helyére, és olyan búvárokra, akik rögzítik ezeket az elemeket.

Kellenek megfelelő vállalkozók, akik ősszel leszerelik a bójákat, kiveszik a hajókat és eltárolják, mert azok télre nem maradhatnak kint a vízen.

Lesz olyan forgalmazónk, aki megoldja a napelemes energiaellátást, hogy működjön az árbocfény, a fenékvizet eltávolító automatikus pumpa, nehogy elsüllyedjenek a vitorlások. Gyakorlatilag a kikötőben található szolgáltatásokat kell elosztanunk a bóján álló hajókra. Úgyhogy rengeteg olyan probléma van, ami megoldásra vár, amiket megpróbáltunk összeszedni – foglalta össze a szakember.

 

A BAHART balatonfüredi vitorláskikötője is megtelt, helyet már nem kapni
Fotó: Krausz Andrea

 

Hamarosan elindulhat a telepítés

Gerőék három hónapja alakították meg a Bóján a Balatonon elnevezésű Facebook-csoportot, melynek mostanra több mint ezerkétszáz tagja van. Készítettek egy előzetes igényfelmérést is.

– 210 hajótulajdonos jelentkezett be névvel és telefonszámmal. Ez egy elég komoly szám. Folyamatosan konzultálunk a hatóságokkal és szervezetekkel, akiknek beleszólása van a tó életébe. Szeretnénk megelőzni minden olyan későbbi feszültséget, ami a telepítésből eredhet, például, hogy ne okozzunk kárt a környezetben, a nádasokban.

Elsősorban a keleti medencében és az északi parton keressük a megfelelő helyeket.

Vizsgáljuk, hogy milyen lehetőségek adódnának a bóják megközelítésére, hiszen akár egy kikötőből, vagy egy strandról való megközelítés is elképzelhető. A kölcsönzők számára is üzleti lehetőséget jelenthet például a bocik tárolása. Ha minden összejön, akár az idei szezonban már elindulhat a bóják telepítése – mondta Gerő András.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.