Ismét kormánysérülés vetett véget a Gitana rekordkísérletének

Második nekifutásra sem jött össze a földkerülő rekord elhódítása a Gitana csapatnak: 12 napnyi út után a 70 lábas trimarán kormánylapátjának sérülése kényszerítette feladásra a francia gárdát.

Keserű csalódással vette tudomásul Franck Cammas, hogy vége az amúgy remekül indult földkerülő rekord-futamnak január 22-én pénteken, amikor letört a Maxi Edmond de Rothschild egyik kormánylapátja az Agulhas-fok magasságában. A csapat azonnal lassított és vizsgálni kezdte a kapcsolódó szerkezeti egységeket, hogy felmérjék a kárt, és rögtön felvették a kapcsolatot a parti csapattal is. A helyzetet látva percek alatt megszületett a döntés: fel kell adniuk az IDEC Sport által 2017-ben felállított Jules Verne Torphy (vagyis a bármilyen hajóval és bármekkora legénységgel való) földkerülő rekord hajszolását, és azonnal biztonságos kikötő felé kell venniük az irányt.

A sérülés bekövetkezésének idején a Gitana egyébként 861,3 mérföldes előnyben volt az IDEC Sport virtuális helyzetéhez képest. A 70 lábas trimarán legénysége 27,9 csomós átlagsebességet hozott ki a hajóból a 12 napos rekordhajszolás során.

A Gitana másodszor vágott neki a Jules Verne Trophy elhódításának. tavaly novemberben szintén a kormánylapát sérülése miatt voltak kénytelenek visszafordulni Ushantba.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.