Finn Gold Cup: Zsombi lendületben

A 3. helyen kezdi a szombati medálfutamot Berecz Zsombor Melbourne-ben, miután pénteken a tervezett 3-ból csak kettő futamot rendeztek meg a finnesek világbajnokságán.

FINN GOLD CUP 2019, 5. NAP

A pénteki rajtig tisztázódott minden. A csütörtöki három futam után háromszor változott az eredmény, az állás. Az első változást az okozta, hogy egyértelműen kiderült, az 5. futamban tévesen kapott BFD-t a brit Scott, így a 61 pont helyet tízet könyveltek el neki, amivel az összetettben a 2. helyre ugrott – megelőzte Berecz Zsombort. Ekkor a világbajnoki címvédő magyarnak még 34 pontja volt, de a 6. futam eredménye is változott. A rajttól a célig vezető török Kaynar OCS büntetését enyhítették, mert úgy ítélték meg, hogy későn került ki az őt megismételt indulásra figyelmeztető zászló. Ugyanakkor, ha visszament volna egy második rajtra, akkor nem végzett volna a 12.-nél jobb helyen, ezért 12 pontot kapott. A futamgyőzelem így Berecz Zsomboré lett/maradt, de az eredeti egy pont helyett kettőt kapott (a 2. hármat, a 3. négyet és így tovább), így lett a 34-ből 35 pontja – először az volt a hír, hogy a pontokban nincs változás, de később módosultak, igaz, az első tíz sorrendjét nem változtatta.

A péntekre tervezett három futam előtt így nézett ki az állás az összetettben:

  1. Josh Junior (új-zélandi) 17 pont (összes:22)
  2. Giles Scott (brit) 30 pont (46)
  3. Berecz Zsombor (magyar) 35 pont (58)
  4. Nicholas Heiner (holland) 35 pont (48)
  5. Andy Maloney (új-zélandi) 36 pont (55)

Az időjárás, a szél pontosan úgy alakult, ahogy már napok óta mondták: a reggeli 18-19 fokról gyorsan emelkedett a hőmérséklet (délután 1-kor már 42 fok volt) és a szél is egyre erősebben fújt (15-18 csomóra izmosodott), de a 8. futam után kapott jelentés szerint, meglehetősen változó intenzitással, a 13 és a 23 csomó között több arcát is megmutatta.

A látási viszonyok fokozatosan romlottak, mert a szárazföld felől fújó szél rengeteg port, koszt hozott.

  1. futam

Mint a mesében. Berecz Zsombor jól kapta el a rajtot, elsőnek ért a krajcbójához és többet már senki nem tudta utolérni. Érdekesség, hogy az eddig nagyon egyenletesen versenyző, pazarul vitorlázó két új-zélandi először botlott, az összetettben vezető Josh Junior 16. lett, míg Andy Maloney 21. helyen ért célba – mindkettőnek ez lett a kieső, így tartották a pozíciójukat. Az összetettben 2. Giles Scottot egy pontra közelítette meg Berecz Zsombor, mert a brit 5.-nek futott be.

Az előzetesen megbeszélteknek megfelelően a lehető legrövidebb szünetet tartották a két futam között, hogy a versenyzőket kíméljék a brutális kánikulában.

  1. futam

A szélnek nem csak az erőssége (ezúttal gyengült), de az iránya is folyamatosan változott. A rajt után Berecz Zsombornak az okozott kihívást, hogy a szél elment balra és nem jött vissza, mint korábban, ráadásul egy veterán brittel is összeakadt, így a 33.-nak ért a krajcbójához. Folyamatosan jött fel (20., 15., 13.) és mintha csak az olimpiai bajnok britre figyelt volna, folyamatosan Scott előtt vitorlázott. A célba a 13. helyen érkezett, amivel az összetettben megtartotta a dobogós helyét, de a 10. futamot lefújták (annyira forgott a szél), így a világbajnoki címvédésre nem maradt esélye a magyarnak, mert az új-zélandi Josh Junior előnye számára már behozhatatlan.

Szombaton a medálfutammal zárul a világbajnokság, Berecz Zsombor az ezüstéremért vitorlázik.

  1. Josh Junior (új-zélandi) 30 pont (összes:46)
  2. Nicholas Heiner (holland) 46 pont (59)
  3. Berecz Zsombor (magyar) 49 pont (72)
  4. Giles Scott (brit) 51 pont (68)
  5. Andy Maloney (új-zélandi) 61 pont (82)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.