Fehér Szalag: Litkey jött, látott és győzött

Bár a szezon eddigi nagy versenyit kihagyta Litkey Farkas csapata, a Kékszalag főpórbájának számító utolsó nagy megmérettetésen már a Prevital is ott volt. És be is zsebelte a győzelmet a New Black Jack és az RSM2 előtt.

Nagy csatában és a verseny végére leálló szélben, esős időben a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán nyerte a Balaton keleti medencéjében szombaton megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló szerezte meg az első helyet.

Összesen 249 hajó nevezett a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round vitorlásversenyen. A Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred útvonalon, azaz a Balaton keleti medencéjében megrendezett regattán induló versenyzők esős időben, változékony szélben versenyeztek, az abszolút értékelés szerint a leggyorsabban a katamaránok teljesítették a távot.

Rekorderek az élbolyban

Fehér Szalag: Litkey jött, látott és győzött

Csata az élen – a New Black Jack és a Prevital Fotó: Cserta Gábor – MVSZ

Elsőként a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán futott át a füredi célvonalon, 2 óra 8 perces 12 másodperces idővel. Mögötte végzett a New Black Jack katamarán, élén Roland Gaebler kormányossal, a harmadik helyet pedig az RSM2 szerezte, utóbbi csapatot Vándor Róbert irányította ezen a versenyen.

Fehér Szalag: Litkey jött, látott és győzött

Bár korábban vezette is a versenyt, végül a harmadik helyen futott be az RSM2 csapata Fotó: Novák Mária

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal párhuzamosan, ugyanezen a távon rendezték meg a 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot, amelyen a második világháború előtt tervezett, úgynevezett klasszikus hajók indulhattak. A Classic Roundot a Capella 70-es cirkáló nyerte Pomucz Tamás vezetésével, másodikként a Pannónia 70-es cirkáló, harmadikként pedig a Sirocco 75-ös cirkáló futott át a célvonalon. (A fenti sorrendek nem a hivatalos, az óvási tárgyalások előtti eredményt tükrözik. A mezőny jelentős része még a vízen tartózkodik, ezért hivatalos eredmény csak később várható.)

Fehér Szalag: Litkey jött, látott és győzött

A Classic Round győztese, a Capella 70-es cirkáló Fotó: Cserta Gábor MVSZ

Jön az 51. Kékszalag Nagydíj

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj és a 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny volt a főpróba a 2019. július 18-án rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. A Magyar Vitorlás Szövetség szerint várhatóan több mint 600 hajó vesz majd részt a Kékszalagon. A főtitkár szerint a magyarországi vitorlásversenyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ami elősegíti többek között a Balaton idegenforgalmának fejlődését.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.