Eltűnt egy ember a VOR-on! (bővített)

Gőzerővel keresik a Team Sung Kai/Scallywag legénységének tagját, John Fishert, akit néhány órával ezelőtt lesodort a víz a hajó fedélzetéről a Volvo Ocean Race vitorlásverseny hatodik, Aucklandből a brazíliai Itajaiba vezető szakaszán.

Gőzerővel keresik a Team Sung Kai/Scallywag legénységének tagját, John Fishert, akit néhány órával ezelőtt lesodort a víz a hajó fedélzetéről a Volvo Ocean Race vitorlásverseny hatodik, Aucklandből a brazíliai Itajaiba vezető szakaszán.

Forrás: Vitorlázás Magazin, Fotó: Volvo Ocean Race

A tengeri mentéseket koordináló Maritime Rescue Coordination Center (MRCC) mindent elkövet, hogy megtalálja John Fishert, a Scallywag legénységnek tagját a Déli óceánon – adta hírül a Volvo Ocean Race sajtóközpontja. A hongkongi csapat vitorlázóját őrposztjáról sodorta a vízbe egy méretes hullám 35 csomós sebesség mellett.

A világ egyik legjelentősebb vitorlásversenyeként számon tartott, majdnem egy évig tartó több megállós Volvo Ocean Race mezőnye a verseny hetedik szakaszában, valamivel a féltáv után jár a Déli sarkkör környékén. A hét hajóból álló flotta jelenleg olyan messze van minden lakott településtől, hogy a legközelebbi szomszédjaik a Nemzetközi Űrállomás asztronautái. Vagyis a mentés nem ígérkezik könnyű faladatnak.

Az MRCC már a térségbe irányított egy halászhajót, amely relatíve közel, 400 mérföldnyire (több mint 600 kilométer) tartózkodik, és természetesen a Scallywag is kutat az elvesztett matróz után. Az MRCC más közeli hajókat is a helyszínre irányít. Ugyanakkor a mentési kilátásokat tovább árnyalja, hogy lassan leszáll az éjszaka a térségben.

John Fisher teljes életmentő felszerelésben esett a vízbe, vagyis mentőmellényben és jelzőfényekkel illetve egy kevés ivóvízzel is rendelkezik. A csapat egyelőre arról nem adott ki információt, hogy vajon az ilyen időjárási körülményeknek megfelelően volt-e rögzítve (kikötve) az őrszem a fedélzeten, és ha igen, akkor hogyan sodródhatott a vízbe.

A Volvo Ocean Race mostani versenye nem alakul túl szerencsésen eddig, hiszen az ötödik szakasz végén, Hongkong kikötőjétől mindössze 30 mérföldnyire (46 kilométer) a Vestas csapat szenvedett balesetet. A dán-amerikai gárda összeütközött egy gyengén kivilágított halászbárkával, amely el is süllyedt. Bár a tízfős legénység minden tagját sikeresen kimentették a vízből, de egyikük kórházba szállítás közben életét vesztette a mentőhelikopteren. Az ügyben a hongkongi hatóságok még folytatják a felelősség megállapítását célzó vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.