Elsőként mennek vízre az Optimistek

Júniustól elsőként az utánpótlás versenyek indulnak. A hétvégén a legtöbb klub már megkezdi az edzéseket.

Az edzések megkezdődhetnek a hétvégén az egyszermélyes Optimist kishajókban is. Betartva a szövetség ajánlásait, szeparáltan és biztonságosan lehet lebonyolítani a foglalkozásokat. Körkérdésünkre kiderült, hogy a legtöbb klub megkezdi a május 9-10. hétvégén a vízi foglalkozásokat, de van olyan is, aki még a kinyitásáról se döntött, de dolgoznak rajta.

Elnökségi ülést tartott az Optimist Osztályszövetség, ahol az edzések biztonságos lebonyolításáról és a versenynaptárban várható változásokról egyeztettek. A hétvégére kiírt HYC kupát Balatonfüreden edzői szempontok alapján nem tudják sajnos megtartani, pedig a szervező jelezte, hogy kész a rendezésre a versenyre kiüríthető klubban. A gyerekek idén még nem voltak vízen, az ajánlott biztonságos működési módszerek még nicsenek kipróbálva, így korai lenne egy versennyel kezdeni a szerencsésen már tavasszal elinduló szezont.

Eddig nem nagy a kiesés, aki a hétvégén belevág a felkészülésbe és elindítja az edzéseket az mind lelkileg, mind fizikailag jó kondícióban tudja tartani a vitorlázásra és közös munkára éhes gyerekeket. A z elinduló vitorlás élet pedig önmagát is generálja. Tehát azok a klubok akik elérhetővé tették már a táboraik időpontjait, még ha a korábbi évekhez képest késve is, de számíthatnak rá, hogy ha nem is a korábban tevezett létszámmal, de jó esetben 50-80%-os telítettséggel folytathatják az utánpótlás helyek feltöltétést. Ez a vitorlázás hosszútávú érdeke, a most kinevelt kicsik létszámcsökkenése meglátszik majd a sportág későbbi eredményein is.

Az Optimist osztályban a nemzetközi események, verenyek és külföldi edzőtáborok sorsa bizonytalan, bár még nem mondták le ezeket. Amennyiben elmaradnak idén ezek az utazások, a hazai események lépnek a korábbi nemzetközi válogató versenyek helyére. Ezzel kapcsolatban az utánpótlás edzőkkel még további egyeztetések lesznek, jelenleg a véleményeket gyűjtik össze a témában. A nemzetközi szövetség az IODA június elejére ígérte a versenyekkel kapcsolatos döntéseinek meghirdetését. A sportág és az utánpótlás program létét is erősen befolyásolja a versenyzői díjak és tagdíjak befizetése az MVSZ felé, ennek a határideje az első ranglista verseny lesz.

A Nádas Kupa a legkisebbek első versenye, fontos része a hazai utánpótlás felmérésének. A sorozat májusi versenyeit nem lehet megtartani, a júniusiakat tervezik, majd egy Tisza-tóra tervezett tábor következne júliusban. Helyette szintén egy versenyt javasoltak a tegnapi gyűlésen, az biztonságosabban bonyolítható és bevonja az abádszalóki régió legkisebb vitorlázóit így is a vérkeringésbe.

Hamarosan irány a sólya, gyerünk a vízre srácok! De nagyon figyeljetek egymásra! Itt az MVSZ részletes ajánlása az edzések és versenyek lebonyolításához:

AZ MVSZ AJÁNLÁSA A VITORLÁS EDZÉSEKET SZERVEZŐ TAGSZERVEZETEK RÉSZÉRE A COVID-19 VESZÉLYHELYZETBEN

A 170/2020 8IV.30) Korm. hat 1.§ rendelkezései alapján elkezdődhet a vitorlásszezon hazánk tavain. A vitorlás edzéseken a koronavírus átadásának esélye csekély, de az MVSZ a sportolók és sportszakemberek egészségének megőrzése érdekében – összhangban a Kormány rendkívüli helyzetben hozott intézkedéseivel – a következő ajánlásokat fogalmazza meg:

VITORLÁS KLUB ÉS/VAGY KIKÖTŐ LÁTOGATÁS EDZÉS CÉLJÁBÓL

– A kikötők és klubok szabályzatainak betartása minden esteben kötelező!

– A sportoló lehetőség szerint egyénileg, vagy egy háztartásban élőkkel, ne tömegközlekedési eszközzel érkezzen az edzés helyszínére!

– Csoportosulás a klub, illetve az edzés helyszínén tilos!

– Lázas/hőemelkedéses, köhögő, náthás, nehézlégzést tapasztaló, egyéb egészségügyi panasszal (fejfájás, hasmenés stb.) rendelkező sportoló az edzés helyszínét nem látogathatja! Inkább maradjon otthon, szükség esetén háziorvosát keresse meg telefonon!

– Érintkezéssel járó üdvözlési formáktól továbbra is tartózkodni kell.

– Kikötőkben, klubokban a zuhanyzó és öltöző használata nem javasolt.

– A tagszervezet szakmai vezetése határozza meg, hogy milyen hajóosztályok és korosztályok vehetnek részt az edzéseken.

– 65 év fölötti sportoló és sportszakember a foglalkozásokon egyelőre ne vegyen részt.

– Eligazítás és értékelés szabadtéren történő szervezése 1,5 méter védőtávolság betartásával ajánlott.

– Sportolók az edzésekre a foglakozás kezdete előtt maximum 15 perccel érkezzenek, a foglalkozás végén lehetőleg azonnal hagyják el a telepet.

– Bentlakásos edzőtáborok szervezése egyelőre nem megengedett.

– Az edzések folyamán közös étkezések szervezése nem lehetséges, a versenyzők megfelelő időjárási körülmények között a maguk által hozott ételt és italt elfogyaszthatják.

– Szülők, hozzátartozók az edzés alatt az edzés helyszínén ne tartózkodjanak.

– 65 éven felüli családtag az edzés helyszínét ne látogassa.

– Csoportonként maximum 6 versenyző vegyen részt a foglalkozáson.

– Különböző csoportok egyidőben, egymás mellett dolgozhatnak.

– Javasoljuk az egyes csoportok parton végzett tevékenységeit egymástól időben elcsúsztatni (kikötőbe érkezés, megbeszélés, vízre szállás és visszaérkezés a kikötőbe stb.)

– A mosdókban legyen kötelező a kézmosás, kézfertőtlenítő használata!

– Foglalkozások után a sportolók saját ruházatát/technikai ruházatát vigyék haza!

– Családban történt esetleges koronavírusos megbetegedéseket azonnal jelenteni kell az edzőnek, egyesületi vezetőnek.

– Válogatott sportolók megbetegedéseit azonnal jelenteni kell a keretorvosnak.

– Minden edzés helyszínen legyen lázmérő!

– Minden edzéshelyszín gondoskodjon a budapesti lakhellyel rendelkezők edzésre történő utazását támogató igazolás kiállításáról!

– Az edzéshelyszínére belépő személyekről a tagszervezet GDPR szabályainak betartása mellett javasolt pontos nyilvántartást vezetni.

EDZŐMOTOROSOK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK

Az edzőmotorosok használat előtti fertőtlenítése legyen minden nap kötelező edzőmotoros felszerelését – az esetleges mentési feladat ellátása okán – a mentés idejére – ki kell egészíteni:

– A fedélzeten tartózkodók létszámának megfelelő számú egyszer használatos szájmaszkkal, gumikesztyűvel, szemüveggel.

– Az eszközök használat utáni elkülönített megsemmisítéséről gondoskodni kell!

Az MVSZ az ajánlását a veszélyhelyzeti kormányrendeletek figyelembevételével folyamatosan frissíti!

Jó szelet!

Magyar Vitorlás Szövetség

fotók: Gémesi Jóka

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.