A vitorlázók 8 típusa

Nyolc csoportba sorolhatók fő személyiségjegyeik alapján a vitorlázók – derült ki a Sport England nemrég publikált kutatásából. Ha érdekel, melyik csoportba tartozol, most megtudhatod!

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: Archív

  1. A felfedező

Ez a típus alapvetően a természethez vonzódik, szereti felfedezni a vadvilágot. A cselekvéseit, hobbiválasztásait a szenvedélye irányítja, miden tette az új ismeretek, tapasztalatok szerzése körül forog. A vitorlázás jellemzően nem a legfőbb elfoglaltsága, inkább másodlagos mondjuk a madárfigyelés vagy a természetfotózás mellett.

  1. A versengő

Ez a típus csatára hívja a természetet és élvezi, ha nyer. Mindig a határait feszegeti, egyre komolyabb célokat tűz ki maga elé és sorra megvalósítja őket. Nem mindig élvezi, amit csinál – számára az az igazi örömforrás, ha érzi, hogy ő irányítja a dolgokat, ha kielégül győzni vágyása. A küzdelem során mindig tanul valamit – elsősorban saját magáról, erősségeiről és gyengeségeiről, és ezeket a tapasztalatokat igyekszik beépíteni és más téren is hasznosítani.

  1. Fitnesz-mániás

A fizikai kondíciója nagyon fontos számára, ha csak teheti, mozog – elsősorban azonban nem konditeremben, hanem természetes környezetben, a szabad ég alatt. E típus számára a hajózás elsősorban a fizikai kihívásai miatt érdekes elfoglaltság. Fontos számára a lelki egyensúly is, filozofikus alkat és nem versengő.

  1. A törzs tagja

A jó katona tipikus példája: fontos számára, hogy egy csoporthoz tartozzon és beilleszkedjen. Pedáns alkat, aki a hajóját mindig kitűnő állapotban és tisztán tartja, mindig ott van, ha valakinek segítség kell, és folyamatosan képzi magát. Szeret versenyezni és nyerni, de ez csak másodlagos fontosságú számára.

  1. A kalandor

Teljes életet élni – alapvetően ez hajtja ezt a típust. Mindig a kalandot keresi, szinte a vakmerőségig képes kockázatot vállalni, a végsőkig hajtja magát. Szeret versenyezni, de nem érdekli, nyer-e. Számára a hatalmas hullámok és a viharos szél az ideális vitorlázóidő, de fontos a baráti társaság is – már csak azért is, hogy legyen közönsége hőstetteihez.

  1. Az örök tanuló

Az a típus nagyon jól ismeri önmagát – de még jobban szeretné megismerni. Számára a vitorlázás egy örök tanulási folyamat része, amelynek során összhangba kerül a természettel. A vitorlázás e típus képviselőjének csupán eszköz a belső harmónia megteremtéséhez – de igazi szenvedélyes szerelemmel rajong a hobbijáért.

  1. A Freestyler

E típus képviselői jellemzően (de nem kizárólag) a fiatalabb korosztály képviselőiből kerülnek ki. Számukra a vitorlázás olyasféle „cool” elfoglaltság, mint a gördeszkázás. a Freestyler szerepjátszásával igyekszik meghatározni saját személyiségét. A zene és a divat nagyon fontos számára.

  1. Az adrenalin-hajhász

Nagyban hasonlít a fentebb vázolt kalandorra, annak szélsőséges változata. Az adrenalin-hajhász nem csak vitorlázik, hanem más extrém sportokat is űz – kite-szörfözik vagy ejtőernyőzik. Mindegy mit csinál, csak buzogjon közben az adrenalin! Jellemzően sportos hajója van, vonzódik a repülő katamaránokhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.