Vízre szállhatnak az olimpikonjaink?

Egyre jobban körvonalazódik egy Balatonnál töltött időszak és a vízi felkészülés hazai folytatása.

Egy évre elhalasztották a tokiói olimpiát, a március végi döntés óta még érdemi információ nem érkezett a versenyzőkhöz a várható programjukról, de egyre jobban körvonalazódik egy Balatonnál töltött időszak és a vízi felkészülés hazai folytatása. A napokban mind kikerülnek a házi karanténból, nehéz várakozással telik ez az időszak. Otthon próbálják szinten tartani a kondíciójukat a vitorlázóink. Ez nem hasonlítható a tengeri körülményekhez és a hazai vízi mozgást is szigorúan figyelik a vízirendőrök.

Berecz Zsombor

Világbajnok olimpikonunk Berecz Zsombor külföldi felkészüléséről már régen hazaérkezett Csopakra és egyelőre karanténban tölti napjait. De már nincs sok hátra, hogy legalább a Balatonon folytathassa a vízi felkészülését. Edzője Kelemen Tamás elmondása szerint a mallorcai tengeri körülmények és szélviszonyok itt nem pótolhatóak, mégis arra érdemes készülni, hogy jó darabig a Balatonon fognak edzeni – remélhetőleg edzőpartnerével Nenad Bugarinnal, de benne van a pakliban, hogy egyedül. Ahhoz képest, hogy szeptemberig minden további versenyt eltörölt a nemzetközi szövetség a finn dingiben, Zsombor pszichésen jól van, jó a hangulata és figyeli, nézi az alakuló helyzetet, érkező információkat és sok időt tölt kondizással. Szerencsére a Japánba elindított konténert még vissza lehetett fordítani, így az olimpiai hajói Hamburgba várakoznak, ami egy elérhető távolság. Új terveket és új költségvetést kell felállítani a 2021-re eltolt világjátékokra a sikeres szerepléséhez, ez folyamatban van.

„Nagyon bizonytalan persze az idei program alakulása is, a vébé meg az Európa-bajnokság várhatóan meg lesz tartva ősszel.” Berecz szerint minden parton töltött nappal nehezebbé válik felvenni a versenyt vetélytársaival, akik némiképp kedvezőbb helyzetben vannak azzal, hogy jellemzően izolált körülmények között ugyan, de tudnak a vízen tréningezni.

Érdi Mári

“Nem nagyon tudunk tervezni semmit, egyelőre nem tudjuk meddig tart ez az állapot. A versenyek még nincsenek kiírva, csak az olimpiát látjuk most és csak reméljük, hogy meg is tudják rendezni jövőre. Itthon vagyok, ma már kimentem felmérni a helyzetet, a klubból ki fogok menni vitorlázni, de ez nem egy erős, effektiv edzés – de hajóba szeretnék ülni mindenképp. Az egész családdal együtt vagyunk, most velük lehetek, ennek örülök, ez jó ebben a helyzetben. Kiskertet csinálok, kutyákkal sokat sétálok , sokat bringázok, futok és a kertben kondizok – így élek most.”

Mári klubja az MVM is le van zárva, de ő külön engedélyt kapott a belépéshez, aminek nagyon szigorúak a feltételei. Ahogy mondta, nem lehetünk felelőtlenek, ha a rendeletek, vagy a helyzet úgy adja, nem fog vízre szállni.

Vadnai Benjamin

 

A laseres Vadnai testvérek horvátországi edzésprogramjukat kellett, hogy feladják, az intézkedések miatt esélytelenné vált a vitorlázás, a kikötőket lezárták és a mozgásukat is korlátozták. Több mint két hete érkeztek haza, a szigorú karantén időszak letelt. A lakást konditeremmé alakították, lógópad, görgős bicikli, kézi súlyok és további eszközökkel rendezkedtek be.

“Tegnap kicsúsztunk a vízre de az egész klub le van zárva semmihez se lehetett hozzányúlni, csak a saját hajóhoz. Motorcsónak sem lehetett velünk, ez eleve korlátozza, hogy meddig mehetsz el a parttól kishajóval. A rendőrség folyamatosan figyelte a mozgásunkat, merre megyünk és felszólítottak, hogy maradjunk közel a parthoz. Ezt edzésnek nem lehet nevezni egyelőre.”

Mindenki maradjon otthon, ezt üzenik az olimpikonjaink is. Ők is szigorúan a lakás és a “munkahelyük” között közlekednek, de ezt is csak akkor, ha a körülmények lehetővé teszik.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.