Gabarté az új egykezes földkerülő rekord!

Elvette Thomas Coville-től az egykezes földkerülés rekordját Francois Gabart. A francia skipper 42 nap, 16 óra 40 perc alatt kerülte meg a bolygót a MACIF nevű, 30 méteres trimaránnal .

Elvette Thomas Coville-től az egykezes földkerülés rekordját Francois Gabart. A francia skipper 42 nap, 16 óra 40 perc alatt kerülte meg a bolygót a MACIF nevű, 30 méteres trimaránnal .

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: MACIF

Egyetlen évig sem tartott elvenni az egykezes földkerülés rekordját Thomas Coville-től. A brit tavaly állította fel az addigi legjobb időt 49 nap alatt kerülve meg a bolygót a Sodebo Ultim’ trimaránnal. Ez lett a legrövidebb ideig regnáló rekord, hiszen a december 17-én célba érő Francois Gabart 6 nap és 10 órával hamarabb ért körbe nála.

A 2015-ös építésű MACIF remekül helytállt a majdnem 28 ezer mérföldes út során – különösen a Déli-óceán viharos körülményei között. Gabart november 4-én indult, hetekig várva a leginkább ideálisnak tűnő meteorológiai előrejelzésekre. Végül azért indult el, mert további halogatással azt kockáztatta volna, hogy a rekordkísérlet szempontjából kritikus fontosságú Déli-óceánon sokkal viharosabbra fordulhat a helyzet. Az időzítés végül döntő fontosságúnak bizonyult, hiszen oly sok más hasonló csúcsdöntés esetében, úgy ennél is az időjáráson múlt minden. Vagy legalábbis a legtöbb. Igaz, eleinte úgy tűnt, hogy a francia skipper túl nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen Fokvárosig még hátrányban volt a „virtuális versenyben” Coville-hez képest. Onnantól kezdve azonban mindvégig ideális széllel hajózhatott a franciaországi célig. Két héttel az indulás után már látszott, hogy a vállalkozás egyáltalán nem veszett fejsze nyele, hiszen Gabart 30-40 csomós sebességgel száguldott, voltak olyan napok, amikor jócskán több, mint 700 mérföldet tett meg. Végül a teljes útra vetítve 27.7 csomós átlagsebességet ért el – egyedül, kikötés és tartós pihenés nélkül hajózva!

Eddig mindössze hárman (Francis Joyon, Ellen McArthur és Thomas Coville) tartották az egyekezes fölkerülő rekordot, így Gabart lett a negyedik tag ebben az ugyancsak elit klubban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.