Egy világbajnoki életpálya

A Velencei-tavon indult, majd Keszthelyen, aztán a világversenyeken és az olimpiákon folytatódott Berecz Zsombor vitorlázó pályafutása. Rögös úton jutott a csúcsra.

A Velencei-tavon indult, majd Keszthelyen, aztán a világversenyeken és az olimpiákon folytatódott Berecz Zsombor vitorlázó pályafutása. Rögös úton jutott a csúcsra.

Szöveg: Ruják István

A puszta tények nem sokat mondanak el róla: Berecz Zsombor 1986-ban született. Húsz éve vitorlázik. 198 centiméter magas, a versenysúlya 95-97 kg. Nős, két gyerek édesapja. És ő az első magyar aktív olimpiai osztályos világbajnok. Azt csak kevesen tudják, mennyi munka, áldozat és lemondás van a siker hátterében. De Zsombi életpályájának rövid leírása is kellően éreztetheti ezt.

Családi segítség

Vitorlázó családba született, a Velencei-tavon tanulta az alapokat a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában, de az akkoriban már leszállóágban volt, így a legtöbb segítséget édesapjától, id. Berecz Botondtól és a testvérétől kapta, aki Zsombor leglelkesebb támogatója és szurkolója. Zsombi korosztályos sikerek után 2005-ben nyerte első felnőtt bajnokságát. Csak arra a versenyre ült be egy Finnbe, és meglepetésre az első helyen végzett.

A Velencei-tóról Keszthelyre

Komolyan hajtani az olimpiai Laser Standard osztályban kezdett, első hajóját a bátyja vette neki. Ekkor hívta Keszthelyre Kocsis Péter, aki a Team Proximo klubot megalapítva igyekezett tehetséges magyar vitorlázóknak segítséget nyújtani. Itt kezdett együtt dolgozni Kelemen Tamással is, aki edző, csapatvezető és jó barát azóta is.

2007-ben Ausztráliában a világbajnokságon indulási jogot szerzett a Pekingi Olimpiára, de ekkor még nem tartozott még a középmezőnyre esélyesek közé sem. A 29. helyen végzett.

Az olimpia utáni évben egyre jobb eredményeket elérve lépdelt előre. Melbourne-ben a Világkupán az éremfutamot megnyerve a 6. helyen végzett. Akkoriban a magyar vitorlás sportnak olimpiai számban hosszú évek óta nem volt említésre méltó sikere.

A 2012-es Londoni Olimpiára kvalifikálta magát Laserben és 21. lett. Ezután ült át a fizikumának jobban megfelelő és a személyiségéhez is igazán passzoló Finnbe, és hamar a nemzetközi élmezőnybe jutott. Ekkor már komolyan támogatta őt a Magyar Vitorlás Szövetség, illetve az MVM SE, élén a szakosztályvezetővel, Ugron Gáspárral.

A farkas falka tagja

2012-től csaknem hat éven keresztül a Valenciában működő Devoti Finn Akadémián töltött havonta több hetet, ahol a legtehetségesebb finnesekből alakult nemzetközi „farkas falka” legjobbjává nőtte ki magát.

Már 2013-ban, első finnes évében 9. helyet ért el Tallinban a Finn Gold Cupon, a hajóosztály világbajnokságán. Korábban egyetlen magyar sem tudott még bekerülni az első tízbe ezen a versenyen.

2014-ben a világbajnokságon megszerezte az indulási jogot az Olimpiára. 2016-ban Európa-bajnoki ezüstérmével felülmúlta a hajóosztályban korábban elért legnagyobb magyar sikert, Fináczy György 1971-es harmadik helyét.

Kemény lecke Rióban

A Riói Olimpián fölényesen nyerte az első futamot, ám korai rajt miatt utólag kizárták. Ez nagy csapás bármely versenyen, hát még az Olimpián! De Zsombi remek versenyzőként talpra állt, és nagyszerű teljesítménnyel – többek között egy futamgyőzelemmel – a hatodik futam után a 3. helyen állt. Ám a felzárkózás sok lelki energiát emésztett fel, és amikor egy pihenőnap után a 7. futamon, majd az utána azonnal indított nyolcadikon is balszerencsés volt, az újabb pofonból már nem tudott talpra állni. A 12. helyen végzett, de mára bizonyította: rengeteget profitált a történtekből.

2017-ben újra klubot váltott, a Balatoni Yacht Club versenyzője lett. Az Európa-bajnokságon a Medal Race-en egy műszaki hiba vette el tőle az aranyérmet, legalábbis az élen vitorlázva szakadt el a vitorla felhúzó kötele. A balatonföldvári világbajnokságon pedig ismét előrébb lépett az ott elért 5. helyezéssel.

Baleset után a csúcson

A 2018-as éve rosszul indult. Cádizban egy edzésnap végén biciklibalesetben eltörte egy ujját. Három hónapja esett ki a vízi felkészülésből. A világbajnokság előtt csak a kieli Vitorláshéten versenyzett. Ám a felszabadult időt mentális felkészülésre fordítva Aarhusban nem csak egyszerűen az olimpiai indulási jogot szerezte meg, de eljutott a csúcsra is!

Két éve van arra, hogy nyugodtan és jól felkészüljön a Tokiói Olimpiára. De nem kell tartani attól, hogy világbajnokként elbízza magát vagy leeresztene. Pályafutása igazolja, hogy érti a churchilli mondás igazságát: „A győzelem nem végleges, a vereség nem végzetes, az erő, hogy tovább csináld, csak az számít.”

További cikkek Berecz Zsomborról a Vitorlázás Magazin 2018/5-ös számában!

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.