Jön a Balaton két nagy e-hajós versenye!

Július utolsó hétvégéjén és hetében két elektromos hajóversenyt is rendeznek a Balatonon: jön a Türkiz Regatta és a Zöldszalag! A szervező Balatonfői Yacht Club Gájer Bálint és Havasi Balázs koncerttel is készül a hagyományosan remek hangulatú rendezvényre.    

Előbb a teljes Balatont körbehajózó maratoni Türkiz Regatta kihívást teljesíthetik (természetesen nem kötelezően) a vállalkozó kedvű hajósok: július 24 és 27. között bárki hitelesítheti nyomkövetővel rögzített tókerülését a BFYC-ben, a Zöldszalag rajtja előtt. A keleti medencében rendezett hagyományos e-hajós csillagtúrára pedig július 28.-án délben rajtol.

Lebonyolítását tekintve a Zöldszalag Regatta egyszerre hajóverseny és játékos családi vetélkedő, hiszen a résztvevők feladata az, hogy felkutassák a keleti medencében a szervezők által kihelyezett bójákat (amelyek többnyire – de nem mindig – veszteglő vitorláshajók) és azok sorszámával fényképezzék le magukat. A verseny a gyakorlatban úgy zajlik, hogy a kormányos vezeti a hajót, valakik pedig folyamatosan a GPS-t és a szervezők által kiosztott térképet figyelve ügyelnek a megfelelő útvonalra. A család vagy éppen baráti társaság többi tagja pedig távcsővel kémleli az útvonal közelében veszteglő hajókat a bójákat keresve.

Játékos és családbarát formátuma mellett a Zöldszalag Regatta azért komoly verseny is, ahol a navigációs ismeretek, a legrövidebb út megtételére való törekvés, az energia gazdaságos beosztása és az éles szem egyaránt fontos tényező a sikerhez. Sőt, még akár a széllel sem árt számolni – ezt bizonyítja Vándor Róbert, a kétszeres Kékszalag-győztes RSM kormányosának példája is, aki három évvel ezelőtt a Zöldszalagért is rajthoz állt, és első próbálkozására a kategória harmadik helyén végzett.

Apropó kategóriák: a többi hajóversenyhez hasonlóan a Zöldszalag is technikai jellegű kihívás, ezért a rendezők a különböző méret- és teljesítményszintű hajókat külön-külön osztályokba sorolva értékeli. (Hasonlóan, mint a vitorlásoknál alkalmazott Yardstick vagy IRC, ORC, stb.)

Persze, ezek az e-hajók nem száguldanak, csak csendben, méltósággal suhannak a versenyen, hiszen a környezetbarát hajtásláncuk nem a teljesítményre, hanem a hosszú menetidő elérésére vannak optimalizálva. A délben rajtoló e-hajók jellemzően 7-9 km/h-ás sebességgel „kocogják le” a Balaton keleti medencéjében 10 fix pont értintésével teljesítendő, nagyjából 120 km hosszú pályát, hogy még 18 óra, vagyis a szintidő lejárta előtt célba fussanak a BFYC előtti vízterületen.

Nevezni a helyszínen a rajtig lehet, a verseny 28-án délben rajtol és 18 órakor zárul, az eredményhirdetésre a következő napon este egy gálavacsora keretében kerül sor. A kellemes időtöltésről pedig az első este Gájer Bálint és zenekara, 29-én pedig Havasi Balázs koncertje, illetve mindkét este DJ Effendi gondoskodik a két éve felújított és kibővített, csábító környezetet kínáló BFYC-ben.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.