TOP 10: A legnépszerűbb charterhajók

Itt a tavasz – és ha itthon még hűvös van vitorlázni, akkor irány a tenger! Illetve előbb egy charter cég, hogy hajót béreljünk. De vajon milyet? Ez persze alapvetően ízlés és pénztárca kérdése, de segíthet az is, ha tudjuk, mások milyen hajót választanak. Íme, a tavalyi év legnépszerűbb egytestű charterhajóinak Top 10-es listája!

Minden korábbinál alaposabb és részletesebb felmérést tett közzé az év legnépszerűbb charterhajóiról a brit Yachtbroker: a világ 330 chartercégének adatait használták fel 600 kikötőből, összesen több mint 5000 hajó adataival, és több mint 50 ezer kölcsönzési ügylet alapján. Nem árulunk el titkot, ha előre jelezzük: a charterhajóknál is a méret a lényeg, vagyis jellemzően a nagyobb hajók végeztek a lista élén. Az viszont meglepő, hogy a Bavaria milyen szinten tarolta le a piacot: az első tíz között nem kevesebb, mint hét szerepel a német gyártó modellpalettájáról.

  1. Bavaria Cruiser 46

Ez a 2013 ősze óta gyártott (2015-ben némi ráncfelvarráson átesett) hajó nem a legújabb ugyan a listán, de ez kicsit sem zavarja a bérlőket. A 14 méteres hajó összecsukható XXL-es kokpitasztalával, négykabinos elosztásával a világ minden térségében az élen végzett a népszerűségi rangsorban. Ebben persze komoly szerepet játszik az is, hogy ez az egyik legnagyobb példányszámban üzemben tartott bérhajó a világon, ami elsősorban a 4 kabinos elrendezésnek (opció) és a kedvező ár/érték arányának köszönhető. Ha ilyet szeretne bérelni, nem árt, ha siet, mivel ez az egyetlen száz százalékos foglaltsági mutatóval rendelkező hajó a listán.

  1. Bavaria 46 Cruiser

A 2010-ig gyártott 46C nem keverendő össze fönt jellemzett utódjával, még akkor sem, ha hasonlít rá! Ezekből található a legtöbb a felmért flottában: több mint száz, 14 évesnél is idősebb 46 Cruiser szeli a habokat világszerte. Mivel régebbi modell, olcsóbb, mint az utódja, ugyanakkor elnyűhetetlennek tartják a bérlők. Sikerének titka nem csak olcsósága, hanem sok bérlőben nosztalgikus emlékeket is idézhet a típus.

  1. Bavaria Cruiser 51

Bár nagyobb, mint a lista első két helyén álló márkatársa, a Cruiser 51-es mégsem népszerűbb náluk, ami elsősorban árával magyarázható. A 2014 óta készülő, a Farr Yacht Design munkáját dicsérő hajó híresen jól irányítható még erős szélben is. Több mint félszáz példány üzemel belőle a charterflottákban.

  1. Bavaria Cruiser 41

Masszív 73 százalékos foglaltsági arányával a C41-es a lista negyedik helyét mondhatja magáénak. Bő félszáz példány üzemel belőle bérhajóként. Népszerűségét ára mellett annak is köszönheti, hogy a 2013-ban bemutatott, máig gyártásban lévő hajó meglehetősen újnak számít. A lista 9. helyén szereplő elődjénél, a C40-esnél kevesebb, de nagyobb ablakának köszönhetően fényes belteret és a 12 méteres méretosztályban tágas kokpitot és előfedélzetet kínál.

  1. Bavaria Cruiser 45

A Cruiser 46-os 2010 és 2013 között gyártott elődje a boot24.ch értékelése szerint egy modern stílusú hajó tiszta vonalakkal és hatalmas helykínálattal, megfelelő méretű beltérrel. A szintén a Farr Yacht Design által tervezett hajó kokpitját a BMW Designwok USA rajzolta meg, így akár magazinunk autógyártók hajófejlesztéseit felvonultató cikkében is szerepelhetne. A C45-ös foglaltsági aránya a Yachtbroker szerint 70 százalékos.

  1. Beneteau Oceanis 45

Az első nem-Bavaria modell a Top 10-es listán a Beneteau Oceanis 45-ös, amely az egyik legkényelmesebb hajó az egész kínálatban ami jórészt 4,5 méteres szélességének, valamint annak köszönhető, hogy a nagyvitorla innovatív módon, a fedélzeti lejárat fölé szerelt hídra kötötték le. Ez a megoldás jelentősen egyszerűsíti a mozgást a kokpitban, amit láthatóan értékelnek a bérlők. A 2018-ig gyártott hajó 3 és 4 kabinos verzióban is megtalálható a cégek kínálatában, mindkét változathoz két fürdőszoba jár.

  1. Bavaria Cruiser 37

Nem meglepő, hogy az első 40 lábasnál kisebb hajó csak a hetedik a listán: a bérlők szívesebben áldoznak egy kicsivel többet a nagyobb helykínálatért cserébe, ha álomnyaralásuk hajójáról van szó. A Cruiser 37-est olvasóink jól ismerhetik, a Balatonon is jó néhány található belőle – és a Vitorlázás Magazin 2018/4-es számában részletesen is bemutattuk. A 2013 óta gyártott hajót jellemzően 3 kabinos változatban üzemeltetik, fürdőből csak egy rendelhető.

  1. Jeanneau Sun Odessey 36i

Méretosztályát tekintve a C35-ös közvetlen riválisa a lista másik 40 lábasnál kisebb modellje, a 2007 és 2013 között gyártott Sun Odessey 36i. Bár kokpitja nem olyan tágas és beltere terén is több kompromisszumot kell kötnie a bérlőknek, mint a Bavaria középkategóriása esetében, de ebből is szép számban akad a céges flottákban, jó 40 példány üzemel világszerte. A Yachtbroker szerint elsősorban olcsó árának köszönheti népszerűségét, így sok bérlő választja ezt, ha csak négyen indulnak vakációzni. Ebben az esetben ugyanis roppant kényelmes lehet a hajó.

  1. Bavaria Cruiser 40

A fentebb részletesebben bemutatott Cruiser 41-es elődje, nem sokban tér el a modernebb verziótól.

  1. Beneteau Oceanis 43

A 2007 és 2011 között gyártott OC43-asból is szép számmal üzemel még világszerte: a lista készítői szerint 36 áll még szolgálatban belőle. Ez a modell még nem kínál olyan tágas kokpitot, mint a 45-ös, és a grószt sem az innovatív hídra kötötték be nála, de 3 illetve 4 kabinos belső elrendezése, jó kezelhetősége és minőségérzete mindmáig vonzó a bérlők számára.

VM-kisokos:

A Yacthbroker adataiból egyértelműen kiderül, hogy a legnagyobb igény a 13-14 méteres, 4 kabinos hajókat keresik a bérlők. Mindössze két 40 lábasnál kisebb hajó került fel a Top 10-es listára. Jó tudni azt is, hogy akad szabad hajó bőven, hiszen még a legnépszerűbb modellek is csak 46-78 százalékos foglaltsági aránnyal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.