Premier-dömping a Balaton Boat Show

Bizakodva várják a forgalmazók és gyártók az immár 29. alkalommal megrendezett Balaton Boat Show-t, amelyet idén is a Kenese Marina Portban tartanak szeptember 6-8 között. Bár a piac visszaesett az elmúlt két évben, mégis annyi újdonság érkezik az idén, hogy csak kapkodhatjuk a fejünket!

Évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír Magyarország egyetlen vízen rendezett hajókiállítása: a gyártók és forgalmazók többsége nem titkolja, hogy immár ezt tekintik az ország Nr.1. ipariági expójának. Itt mindenki felvonul, aki csak számít, ide hozzák a legtöbb hajót, itt mutatják be az újdonságokat.

A Bavaria C46 már elnyerte a Yacht of the Year díjat, hamarosan kiderül, hogy a vásárlóknál is nyerő-e

„Világszinten megfigyelhető trend, hogy a hajókiállítások között a vízen rendezettek felé tolódik a hangsúly: például Cannes is lassan utoléri a Boot Düsseldorfot. Ez valahol érthető, hiszen a kikötőkben teljes rudazattal, vagyis árbóccal mindennel lehet megnézni a hajókat, ami mégiscsak teljesebb képet ad, mint amikor csarnokokban látjuk őket” – fogalmazott Lange Péter, a Bavaria hazai képviseletét ellátó Silver Yacht Kft. vezetője a kenesei boat show növekvő jelentőségével kapcsolatban. És a trendet erősítendő ők is hoznak újdonságot: a Yacht of the Year díj nyertesét, a C46-ost Kenesén lehet majd először testközelből megcsodálni. (Nekünk már volt alkalmunk ki is próbálni a hajót, beszámolónkat lásd idei 4. lapszámunkban!)

A Wia újdonsága, a 350 Hard Top

Premierre készül a legnagyobb hazai hajógyártó, a Wia is: a tavalyi 500-as modell újabbután egy egységet, a 350 Hard Topot is a Balaton Boat Show alkalmával leplezik le a nagyközönség számára. (A Wia 350-es menetpróbáját lásd idei 4-es lapszámunk Hajóbemutató rovatában!) Persze, a Wia mellett más elektromos hajós cégek is készülnek: a Hírös Yacht például az előző lapszámunkban bemutatott Terhi 450-es sorozat modelljeit hozza, amelyek nemcsak árbombának számítanak, hanem korlátozások nélkül (tehát nemcsak part mellett és nemcsak tiszta időben) is használhatóak a Balatonon. Jön új márka is: először lesz látható egy kis ízelítő Kenesén a tavaly piacra lépett Atlantic Marine kínálatából. (Két modelljükről mi is írunk idei 4-es lapszámunk Hajóbemutató rovatában.)

Új a hazai piacon az Atlantic Marine – elektromos hajtáslánccal szerelt modellek széles palettáját kínálják

Persze a vitorlások lesznek azért többségben, a Hanse is komoly kínálattal készül, és Káli Csaba, a Jeanneau-t forgalmazó Adex Yachting vezetője is arról számolt be lapunknak, hogy legalább négy modellel lesznek jelen a Marina Portban az idén is. Köztük a vadonatúj Sun Odyssey 350-essel, amely nemcsak számos praktikus és egyedi megoldást kínál, hanem nagyon „balatoni modell” is már csak méretosztálya miatt is. (Erről a Vitorlázás Magazin 2024/2-es számában írtunk részletesen.)

A Jeanneau újdonsága a Sun Odyssey 350-es rengeteg praktikus részletével és balatoni méretével hódíthat

Bár a hajópiac nagyot döccent másfél évvel ezelőtt és a korábbi boom azóta sem tért még vissza, az iparág szereplői mérsékelten optimisták a jövőt illetően. A vásárlók kivárása ugyanis nem tarthat örökké, a mérséklődő infláció és a gazdaság újraindulása azért reményekkel kecsegtethet. Volt aki építkezésre fordította ezt a időszakot (például a Bavaria hazai képviselete, amely egyedülálló bízást fejlesztett Földváron), mások a külpiacok felé kacsingattak – például a Wia épp a Balaton Boat Show előtt pár héttel szállította ki első hajóját Belgiumba. Abban azonban minden forgalmazó és gyártó egyetért, hogy a kenesei kiállítás fordulópontot hozhat – és remélik, hogy hoz is.

A kínálat mindenképpen megvan ehhez és fel is vonul a hazai iparág apraja-nagyja, remélhetőleg látogatókból és vásárlókból sem lesz hiány.

A Hírös Yacht csak ízelítőt tud hozni az általa képviselt 7 márka közel 30 modelljéből, köztük a Balatonon korlátozás nélkül használható Terhi 450-es sorozat elektromos verzióit

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink