Nemzeti Regatta: Buliversennyel indult a nyár

Legyen a vitorlázás mindenkié – akár ez is lehetett volna a mottója az idei, immár negyedik Nemzeti Regattának. A remek vízparti programokkal fűszerezett versenyfesztivál rengeteg embert mozgatott meg az idén – és jobb hangulatban telt, mint valaha.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Kép: VM, Bahart

Talán senki sem sértődik meg, ha azt írjuk: a Nemzeti Regattán nem az a lényeg, hogy melyik csapat nyer. Persze, fontos a győzelem – de még fontosabb, hogy ez a rendezvény segít felkerülni az idegenforgalmi térképre egy sor olyan településnek, amelyeket elsőre nem feltétlenül kötnénk össze a vitorlázással. Sőt: kézzelfogható közelségbe hozza ezt a sportot olyan távoli települések lakói számára, akik másként talán nem is kerültek volna kapcsolatba vele. (A résztvevő települések 700 százaléka nem a Balaton közelében fekszik.)
Éppen ezért az idei Nemzeti Regattán sem az volt a legfontosabb, hogy ki hogyan szerepelt a vízen – legalábbis ez érződött a csapatok képviselőivel beszélgetve Siófokon. Volt olyan pillanat, amikor 17 helyen főzték éppen hatalmas kondérban a finomságokat – de legalább öt hatalmas szállítható grillen is sorra készültek a remek ételek. A színpadon hol néptánccal, hol táncdallal mutatkoztak be a települések. A teleülések kitelepült sátrai között nem csak a kíváncsi bámészkodók rótták köreiket, hanem akadtak betyárok, lovagok és huszárok is. Sőt: még fullextrás busó jelmezeket is láthattunk – természetesen a mohácsiak standján. Esténként pedig szárfellépőké volt a nagyszínpad, koncertet adott Vastag Csaba, az Irigy Hónaljmirigy, Péterfy Bori & Love Band és a fesztivál zárásaként a Hooligans. A gyermekeket játszósarok, körhinta ugrálóvár és különböző foglalkozások várták, valamint lehetőség volt szűrővizsgálatokra is az egészségszigeten. Az esemény házigazdái idén is Ördög Nóra és Borbély Ferenc voltak. Verseny a vízen
A kétnapos esemény alapját az amatőr vitorlásverseny adta, melynek keretében a települések által kiállított 7 fős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított vitorlásokkal. A legénységet nem minden esetben alkották profi vitorlázók, több települési csapatban közéleti személyek, sportolók, hírességek is voltak. Szombaton három vitorlás előfutam zajlott 50 településsel, és eldőlt, hogy melyik 24 csapat jutott a másnapi negyeddöntőkbe. Vasárnap két 12 csapatos negyeddöntővel folytatódott a verseny. Az elődöntőben már csak 12 csapat küzdött azért, hogy bekerüljön a vasárnapi döntőbe. A döntőben pedig 6 csapat küzdött a dobogós helyekért. Végül három balatoni település (1. Csopak, 2. Alsóörs, 3. Balatonkenese) csapata végzett az élen. A legjobb eredményt elérő nem Balatoni település számára az MVSZ által alapított Holovits György „Gyúró” Emlékdíj Iregszemcse csapatáé lett.

Csopakra keresztelték át a Nemzeti Regattát
A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetésen az oklevelek, érmek, kupák és ajándékcsomagok mellett a BAHART a támogatók jóvoltából 500.000 – 300.000 – 200.000 Ft értékű településmarketingre fordítható keretet, valamint 300.000 – 200.000 – 150.000 Ft értékű hajóbérlési lehetőséget ajánlott fel a vitorlásverseny dobogós csapatainak. A Nemzeti Regatta nevű motoroshajó a 2020. évi hajózási szezonban a győztes település nevét viseli, így a hajó „Nemzeti Regatta – 2019 Csopak” néven szeli majd a habokat a Balatonon jövőre. De nem csak vitorlásokkal, hanem sárkányhajókkal is összemérték tudásukat a csapatok. Ebben a versenyszámban Baja nyert a Nemzeti Regatta Fődiját is besöprő Nyim és Szentendre előtt.

Kulináris kavalkád
A kétnapos fesztivál középpontjában nem csupán a vitorlás verseny és a sárkányhajó futamok álltak, nagy sikert aratott a közönség körében a Települési Ízek Utcája, ahol a települési csapatok a főző tudásukat is megcsillogtathatták. Az 50-ből 36 település 3 féle szempont alapján próbálta a legfinomabb ízeket megalkotni a verseny alatt. Ügyelni kellett a tálalásra és az ízvilágra, illetve a profi zsűritagok összbenyomása is szerepet játszott a végeredmény alakulásában. A rendkívül szoros verseny miatt a zsűri több különdíjat is kiosztott.

A települési ízek versenyének helyezettjei és étkeik:
Szombati főzőverseny dobogós eredmények: 1. Csopak – Házi hagymás cipóban sült csülök zöldfűszeres dresszinggel 2. OrfűHusztóti paradicsomleves, medvehagymás süllőpofával, szárított vargányás kovászos kenyérrel az orfűi Malomból / Zöldfűszeres kéregben sült vaddisznószűz, Novák sajtos tarhonyarizottóval, spenóttextúrákkal, 3. MiskolcGesztelyi mangalicakostoló, ahogy még nem kóstoltad
Szombati főzőverseny különdíjasok: Legkreatívabb tálalás: KaposvárLa Pergola halnyárs Legszínvonalasabb vendéglátás: BajaFüstölt harcsa, ahogy a Bácskaiak szeretik Legkülönlegesebb ízvilág: NagyszokolyPörkölt, fánk, malacsült
Vasárnapi főzőverseny dobogós eredmények: 1. NyimUgron Uram kedvence 2. MiskolcNyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel 3. NagyszokolyPörkölt, fánk, malacsült
Vasárnapi főzőverseny különdíjasok: Legkreatívabb tálalás: Iregszemcse – Kakaspörkölt túróscsuszával Legszínvonalasabb vendéglátás: Budapest XVIII. kerület – Pestimrei Joe páros kézműves kolbász Legkülönlegesebb ízvilág: Mohács – Vadpörkölt A települések a színpadon is bemutatkozhattak, valamint a zsűri pontozta a standokat is, ahol saját turisztikai, idegenforgalmi látnivalóikat, programjaikat, rendezvényeiket is bemutathatták a kilátogató nagyközönségnek. A színpadon összesen 26 település mutatkozott be a két nap során, a standszépségversenyen pedig 43-an indultak.
Szombati színpadi produkciók helyezettjei: 1. Körmend 2. Dombóvár 3. Komárom
Vasárnapi színpadi produkciók helyezettjei: 1. Tiszakécske 2. Nyim 3. Siófok
Települési stand szépségverseny helyezettjei: 1. Makó 2. Nyim 3. Mohács

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.