Már a 10. elektromos hajóversenyt rendezik az idén

Minden korábbinál több indulóra számít a rendező Balatonfői Yacht Club az idei Zöldszalag Regattán. A 10. versenyre meglepetésekkel készülnek a szervezők.  

Tizedik alkalommal rendezik meg az idén augusztus 5-7. között a balatoni elektromos hajók versenyét, a Zöldszalag Regattát. A rendezvénynek ezúttal is a szervező Balatonfői Yacht Club ad majd otthont – derül ki a klub sajtóközleményéből. A rendezők rekordra számítanak az idén az indulók létszámát tekintve, mivel a tizedik versenyről van szó, és mivel évről évre egyre több elektromos hajó kerül vízre a Balatonon. A tavalyi verseny tapasztalatai alapján az idén is nagyjából 10-12 márka összesen 30-40 hajóját várják majd a hagyományosan a keleti medencét megkerülő versenyre augusztus első hétvégéjén – de Lénárt Anita a Balatonfői Yacht Club üzemeltetési igazgatója elmondta: az idén meglepetésekkel is készülnek mind a verseny lebonyolítása, mind a parti programok terén. „Méltó módon szeretnénk megünnepelni, hogy immár tizedik alkalommal gyűlik össze a balatoni elektromos hajós flotta színe-java nálunk erre a játékos, de technikai szempontból azért mindenképpen kihívást is jelentő versenyen.”

A verseny augusztus 7-én, szombaton 12 órakor rajtol a BFYC kikötője előtti vízterületről, de már előző este várják az indulókat. A befutót követően az eredményhirdetés mellett gálavacsora, tűzijáték, white party szórakoztatja a versenyzőket és társaságukat az elektromos hajósok mind inkább fesztivállá váló szokásos éves találkozóján. A BFYC további programokkal is készül, és tervezik négynaposra bővíteni a programot, amely így már augusztus 5-én, csütörtökön kezdetét venné egy „nulladik nappal”, erről néhány héten belül több is kiderül majd.

A Zöldszalag Regatta egy különleges csillagtúrára hasonlító ügyességi futam, amelynek során az indulóknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük a keleti medencében. A versenyt nehezíti, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön van.

A versenyre értelemszerűen csakis elektromos hajóval lehet nevezni. Versenyzői engedély nem szükséges! A nevezés részleteit hamarosan közzéteszik a szervezők, de az biztos, hogy az előnevezések mellett a helyszínen, személyesen is le lehet majd adni a nevezést.

„Nagyon kíváncsian várjuk, hogy vajon mekkora flotta gyűlik össze az idén a jubileumi, 10. Zöldszalag Regattára. Nagyszerű dolog, hogy ennek a versenynek már ilyen komoly tradíciója van a Balatonon. Amikor az első futamot megrendeztük, még alig tucatnyi hajó vágott neki a távnak – tavaly már több mint háromszor ennyi, ami jól jelzi, milyen gyorsan nő az e-hajók száma a Balatonon. Az első versenyen még az volt a legnagyobb kihívás az indulók számára, hogy vajon végig bírja-e majd az akkumulátorcsomagjuk a távot, ezzel szemben az utóbbi években az okoz problémát a rendezőknek, hogy miként sorolják egyre több osztályba a nagyon különböző hajókat az igazságos eredmények érdekében” – mondta Viszkei András, az elektromos hajókat gyártó Aqwia Kft. alapítója és a verseny ötletgazdája.

A 2012 óta rendezett versenyeken már több mint 630 hajó indult.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.