Joni dicsőséges negyedik helyet szerzett az olimpián

A negyedik helyen zárta Vadnai Jonatán a párizsi olimpiát, ez minden idők harmadik legelőkelőbb magyar helyezése a vitorlázóknál, és egyben az egyszemélyes laser (jelenlegi nevén ILCA 7) hajóosztály valaha volt legjobb magyar eredménye. Érdi Márinak nem sikerült bekerülnie az éremfutamba.

Érdi Mári sajnos már az éremfutam előtt búcsúzott a párizsi olimpia Marseille-ben rendezett vitorlás versenyeitől, miután derékfájdalmai hátráltatták a hatékony versenyzésben. Ennek ellenére két futamgyőzelmet is szerzett, és a 14. helyen várta a szélcsendben a folytatást – mivel azonban a szél nem jött meg, a magyar sportolónak nem volt többé esélye előrébb lépni a 18. helyről az ILCA 6 hajóosztályban.

Vadnai Joni azonban az utolsó futamig talpon maradt. Vagyis nem, mert az éremfutam egyik visszalőtt rajtjánál borult ugyan egyet, de ez sem befolyásolta a remek formáját. A végeredmény drámai körülmények között alakult ki: az éremfutamot szerda délután – csaknem egy napos csúszással – elindították, ám nem sokkal később a szélviszonyok miatt félbe kellett szakítani. A megismételt rajt után újra csodálatosan versenyzett a 26 éves balatonfüredi vitorlázó, a harmadik helyen zárta az éremfutamot, ezzel az összetett versenyben előrelépett a negyedik helyre. Az Európa-bajnoki ezüstérmes vitorlázó élete első olimpiáján végig rendkívül magabiztosan és stabilan versenyzett. Nyolc futam után a hatodik helyen jutott be az éremfutamba, ahol a több mint 40 hajóból álló mezőny 10 legjobbja csatázhatott egymással a dupla pontokért. Itt is helyt állt, hiszen a harmadik helyen végzett.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen ez egy megnyert negyedik hely, nem egy elbukott bronz. Persze matematikai esélyem volt az éremfutam előtt, ezért megpróbáltam mindent, a határokat feszegettem, ez okozta a borulást is a később visszalőtt futamban, de ez tényleg csak matematikai esély volt. Így is feljöttem a hatodikról a negyedik helyre, örülök neki, nincs hiányérzetem” – fogalmazott Joni a verseny után.

Hoczhauser András, a vitorlás szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy a párizsi olimpián új példakép született.

„Egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók, ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás-versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép!”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink